Forse donatie RUG voor ontwikkeling milieuvriendelijke pc

big data analytics

De ontwikkeling van een nieuwe generatie milieuvriendelijke pc is een stuk dichterbij door een forse donatie een anonieme oud-student.

De alumnus schonk via het Ubbo Emmius Fonds (UEF) een bedrag van 35 miljoen euro. Waarschijnlijk blijft het daar niet bij. Hoe groot de uiteindelijke omvang van de schenking zal zijn, is nog niet bekend. Dit is afhankelijk van het rendement van het vermogen waaruit de schenking is gedaan. De donateur wil graag anoniem blijven. De RUG en het Ubbo Emmius Fonds respecteren die wens.

CogniGron

Het geld moet volgens de voorwaarden bij de schenking ten goede komen aan wetenschappelijk onderzoek van de RUG. De donateur heeft zelf de eerste bestemming bepaald voor de schenking,  Het Groningen Cognitive Systems and Materials Center (CogniGron) krijgt de beschikking over een bedrag van 30 miljoen euro. Bij dit onderzoek van de Faculty of Science and Engineering werken onderzoekers sinds 2018 aan het ontwikkelen van materialen voor de nieuwe generatie computers.

De schenking wordt beheerd door het Ubbo Emmius Fonds. Dit fonds ziet toe op een zorgvuldige en correcte besteding, volgens de voorwaarden van de donateur. Het voornemen is dat het geld in een zogenaamd endowment fund wordt gestort, waarbij jaarlijks rendement wordt uitgekeerd. Zo is de RUG jarenlang verzekerd van een substantiële extra geldstroom ten gunste van wetenschappelijk onderzoek en promotieplaatsen.

Dankbaar

Collegevoorzitter prof. dr. Jouke de Vries: “Wij zijn blij en dankbaar voor deze enorme schenking aan het Ubbo Emmius Fonds. Het is in onze historie niet eerder voorgekomen dat een alumnus zo’n enorm bedrag heeft nagelaten ten gunste van wetenschappelijk onderzoek. Het biedt ons de kans om substantieel te investeren in fundamenteel en toegepast onderzoek. Daarnaast kunnen we jonge, ambitieuze academici de kans geven om hun wetenschappelijke carrière verder vorm te geven.”

Prof. dr. Beatriz Noheda, directeur van CogniGron noemt het beoogde doel belangrijk onderzoek. “Want de vraag naar computers om enorme hoeveelheden data te verwerken en te interpreteren, neemt de komende jaren explosief toe. Vanuit de RUG kunnen we daar met een sterk multidisciplinair project met wetenschappers uit verschillende disciplines een belangrijke bijdrage aan leveren. Om onze dankbaarheid voor de schenking te tonen, hadden we graag het CogniGron-centrum willen noemen naar de donateur, maar we respecteren vanzelfsprekend de wens van anonimiteit.”

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X