FTC: knip Instagram en WhatsApp af van Facebook

sociale media ongelukkig

Instagram en WhatsApp moeten van moederbedrijf Facebook worden afgeknipt. Dat stelt de ‘Amerikaanse ACM‘ de FTC. Volgens de autoriteit heeft Facebook samen met de dochterbedrijven een monopolie.

De toezichthouder staat niet alleen. Aan haar kant staan ook openbaar ministeries in zeker 46 van de in totaal Amerikaanse staten en de hoofdstad van de VS Washington. Het gaat om twee aanklachten voor een illegaal monopolie.

De FTC beschuldigt Facebook van een “systematische strategie”. De bewuste aankoop van   Instagram in 2012 ( kosten: 1 miljard dollar) en in 2014 chatdienst WhatsApp (kosten 19 miljard dollar) zorgden dat er bijna geen sprake meer was van concurrentie.

Dat deed Facebook welbewust, zo is het oordeel. En het zorgt dat de gebruikers nu minder keuze hebben. Het bedrijf is zo dominant op de markt dat kleinere bedrijven in dezelfde markt weinig tot geen kans hebben, hoe goed of vernieuwend ze ook zijn. Die strategie betekent ook dat adverteerders eigenlijk maar kunnen kiezen tussen twee monopolisten.

Het oordeel leidt tot de gang naar naar de rechter met de vraag of ze mogen eisen dat Facebook Instagram en WhatsApp van het bedrijf afknipt. Voordat er een oordeel is zal er naar verwachting flink wat tijd overheen gaan. De verwachting is dat Facebook alles in het werk stelt om er onderuit te komen.

 

FTC

FTC en de steunende partijen willen overigens ook dat Facebook vanaf nu niet zomaar meer andere bedrijven kan overnemen. Het moet stoppen bij de overname eerder dit jaar van gifjesmaker GIPHY.

Facebook vindt het opknippen onterecht. omdat dezelfde autoriteit jaren eerder de overnames nog goedkeurde. Dat na jaren ineens terugdraaien vinden ze inconsequent en onrechtmatig.

Ook in Europa ligt het bedrijf onder vuur. Hier is het hete hangijzer de gegevensuitwisseling tussen Europa en de VS. Facebook dreigt met vertrek uit de EU als er geen goede gegevensuitwisseling van de VS met de EU komt.

Facebook stelt dus ook dat dat terugtrekken uit de EU logisch is, gezien het het feit dat het bedrijf alleen kan functioneren met een goede internationale gegevensuitwisseling. In Europa gaat het dan om zeker 410 miljoen gebruikers.

Europese regelgevers willen intussen voorkomen dat het bedrijf persoonlijke data van Europese gebruikers verplaatst naar en opslaat in de VS. Er is bezorgdheid over data die in de VS in handen is van bedrijven als Facebook en het toezicht daarop.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...