Fusie Messenger, WhatsApp en Instagram wordt monopolie zegt Duitse justitieminister

whatsapp
Whatsapp

De plannen van Facebook om Messenger, WhatsApp en Instagram samen te voegen heeft een monopolie tot gevolg. Dit is zowel ongewenst als onwettig. Dat stelt de Duitse minister van Justitie Katarina Barley tegenover het nieuwsblad en nieuwssite Politico.

Volgens Barley leidt de fusie van de chatdiensten tot “grote vragen rond zowel databescherming als mededinging.” De minister stelt dat Duitsland, als de plannen doorgaan, de Europese wetgeving zal handhaven.

 

Aankondiging

De protesten komen na een aankondiging van Facebookbaas  Mark Zuckerberg, dat het bedrijf de drie apps wil samenvoegen. De bedoeling is daarbij is om alle diensten end-to-endencryptie te geven. Verder moet de fusie zorgen dat constant heen en weer gaan tussen de drie apps tot het verleden gaat behoren.

Voorlopig is het nog niet zover. Volgens de Facebookdirecteur verandert er dit jaar nog niets. De Duitse minister van Justitie denkt dan ook op tijd te zijn met de waarschuwingen. “Facebook spot met de fusieplannen het hele Europese idee van interoperabiliteit,” waarschuwt ze in een verklaring.

 

Toestaan

De bedoeling van die wetgeving was nu juist dat berichtendiensten moeten toestaan dat je van meerdere platforms tegelijk op een gelijkvormige manier gebruik kunt maken.

“Het idee zou eigenlijk moeten zijn dat dat gebruikers van kleinere en veiligere messengers in staat moeten zijn om berichten te sturen naar bijvoorbeeld WhatsApp-gebruikers.”

Gerelateerde berichten...

X