Gebrek aan toegang tot realtime data is financiële uitdaging

data

53 procent van de Nederlandse organisaties heeft moeite met het op ieder moment kunnen inzien van realtime data. Ze zien dit als een van de grootste uitdagingen in het financieel management proces. Zo blijkt uit onderzoek van Unit4. De allergrootste uitdaging voor Nederlandse bedrijven is dat het te lang duurt om verslagen uit te draaien (54%). Dit voor bijvoorbeeld een financieel maandoverzicht.

Stroomlijnen van processen

Gelukkig zet men stappen gezet om het financieel management proces te verbeteren. Zo investeert de helft van de Nederlandse bedrijven (51%) in technologie, zoals AI of ERP-systemen. Dit moet processen stroomlijnen.

46 procent houdt zich bezig met het automatiseren van het financieel management proces. Hierbij is software onmisbaar. Als laatste wordt er door 47 procent gewerkt aan de IT-skills van het personeel. Dit, om al deze technologieën goed toe te kunnen passen binnen de financiën. Slechts één organisatie gaf in het onderzoek aan dat zij niet op zoek zijn naar manieren om hun financieel management proces te verbeteren.

Forecasts kunnen niet snel genoeg worden aangepast

Het feit dat er te weinig toegang is tot realtime data, is ook te zien in de uitdagingen die er spelen bij het maken van een financiële forecast. Maar liefst 60 procent geeft aan dat de grootste uitdaging hierbij is dat ze de forecast niet snel kunnen aanpassen. Of een nieuwe kunnen creëren als externe omstandigheden daarom vragen.

Zoals het geval was bij de komst van het coronavirus. Daarnaast heeft 39 procent van de organisaties moeite met het analyseren of verzamelen van belangrijke inzichten uit data. Hier geeft 51 procent aan dat het investeren in technologie deze uitdagingen zou moeten minimaliseren. Maar ook buiten de technologie zijn nog verbeterpunten te vinden. 52 procent geeft aan dat er betere communicatie tussen teams nodig is om de forecasting te kunnen verbeteren.

Gerelateerde berichten...

X