Gebruikte netwerkapparatuur naar Afrika in ruil voor oude mobieltjes

Berg e-waste afval

Gebruikte netwerkapparatuur uit Nederland krijgt een tweede leven aan Afrikaanse universiteiten. Maar niemand wil een grotere berg elektronisch afval op dat continent.

Daarom bedacht SURF een ruilmodel. Ter compensatie worden kapotte Afrikaanse mobiele telefoons naar Europa gehaald om te recyclen. Dit gebeurt nu voor het eerst, dankzij een samenwerking tussen SURF, Closing the Loop en het Afrikaanse kennisnetwerk Wacren.

 

Switches

Een netwerkswitch is een apparaat dat computers met elkaar verbindt. Wat te doen met netwerkapparatuur dat nog prima werkt maar al wel is afgeschreven? Je kunt ze naar een recycler hier in Nederland sturen, die zorgt dat de onderdelen en grondstoffen hergebruikt worden.

Maar dat is eigenlijk zonde. Het is nog goede apparatuur, waarmee je een prima netwerk kan bouwen. Wij doneerden de netwerkapparatuur daarom aan onze West-Afrikaanse evenknie Wacren. De 61 switches zullen onder meer worden gebruikt voor snel internet op universiteiten in Togo en Ghana.

Omdat SURF niet wil dat de switches uiteindelijk bijdragen aan de hoeveelheid elektronisch afval in Afrika, kwam er een samenwerking met de social enterprise Closing the Loop. Het bedrijf, dat al jaren ervaring heeft met elektronisch afval uit Afrika, koopt ter plekke oude, kapotte telefoons.

Deze worden in Europa verwerkt om de grondstoffen (waaronder goud, zilver en koper) opnieuw te kunnen gebruiken. In Afrika is zo’n recyclingfaciliteit er niet. Zo voorkom je dat de mobieltjes daar op de vuilnisbelt terechtkomen. Wacren neemt de dienst van Closing the Loop af om ervoor te zorgen dat de komst van de switches niet tot meer afval leidt.

 

e-waste

Bas Kreukniet, netwerkspecialist bij SURF: “Aangezien SURF aan hoge e-waste standaarden wil voldoen, leek het onmogelijk om Afrikaanse onderwijsinstellingen te helpen met gedoneerde apparatuur. Totdat we dit ruilmodel bedachten. De switches en de 800 ingezamelde telefoons hebben een vergelijkbare CO2-voetafdruk. In de toekomst hopen we computerapparatuur tegen computerapparatuur te ruilen, zodat we nog exacter matchen met de e-waste-samenstelling van de apparaten die we opsturen.”

“Ik hoop dat meer Nederlandse organisaties dit voorbeeld volgen. Maak van duurzaamheid geen stip op de horizon, maar pak het praktisch aan. Juist ook voor IT,” zegt Joost de Kluijver, oprichter van Closing the Loop.

In 2017 zei SURF al te  willen samenwerken aan good practices die onderling kunnen worden gedeeld. Daarnaast moeten een aantal relevante aspecten en criteria voor duurzamer afvoer worden vastgesteld.

 

Relevante criteria zijn bijvoorbeeld

  • Zicht en grip op inkoop en afvoer van ICT en e-waste
  • Optimaal inzetten van producten, onderdelen en grondstoffen
  • Transparantie in de ICT-keten
  • Duidelijk bepalen van verantwoordelijkheden in de ICT-keten.

Rond deze criteria kunnen ook een aantal pilots worden uitgevoerd.

Gerelateerde berichten...