Gedecentraliseerd netwerk met Dapps breekt macht internetmonopolies

De blockchain maakt een wereld mogelijk waarin transacties automatisch plaatsvinden. Zonder tussenkomst van derden zoals we dat kennen van banken of andere commerciële intermediairs. De netwerkeffecten worden verdeeld over de gebruikers. Dit is het gedecentraliseerde netwerk. Een web 3.0 dat gedis­tribueerde applicaties, Dapps, bevat.

Dat stelt Sander Duivestein is trendwatcher van het Verkenninginstituut Nieuwe Technologie (VINT) van IT-dienstverlener Sogeti.

 

Vrijheid

Volgens Duivestein brengt het internet alleen echte vrijheid als die vrijheid voor iedereen is. Net zoals een markt alleen echt vrij is als iedereen kan participeren. Dat was altijd de intentie van het internet en dat is nog steeds zo.

“Alleen heeft dat wat een gedecentraliseerd open netwerk had moeten zijn zich nu ontwikkeld tot een plek waar de grote techbedrijven van deze aarde regeren,” stelt Duivestein.

“Amazon, Google, Facebook, maar ook de Aziatische varianten Alibaba en Tencent maken handig gebruik van netwerkeffecten om een soort van ‘winner-takes-all’ markt te realiseren. Deze platforms groeien exponentieel. Zodanig dat ze de facto de omvang krijgen van monopolies. Dat kan nooit de bedoeling geweest zijn. Daarom kan vrijheid niet bestaan zonder regels. Zeker niet als het gaat om vitale voorzieningen voor mens en maatschappij. En ons internet is dat inmiddels. Media vragen zich zelfs af of er nog een leven kan zijn zonder het internet.”

 

Protocollen

Netwerkprotocollen – zoals TCP/IP, HTTP, SMTP en FTP – zijn volgens Duivestein uitermate geschikt om data te verspreiden. Tegelijkertijd zijn deze protocollen bijzonder slecht in staat diezelfde data te bewaren. “Bovenop deze zogeheten ‘stateless’ oftewel ‘thin’ protocollen hebben de marktleidende techgiganten allerlei applicaties en diensten ontwikkeld die grote economische waarde genereren. Dankzij de astronomische hoeveelheden data die verzameld, bewaard, gefilterd, geanalyseerd en gecombineerd worden, zijn deze bedrijven uitermate interessant voor makers, aanbieders en afnemers van producten, diensten en informatie. Die worden simpelweg allemaal met elkaar verbonden. Deze protocollen vallen ten prooi aan de theorie van de zogeheten ‘Tragedy of the Commons’. Daarbij leidt het streven naar maximale individuele opbrengst niet per definitie tot collectieve welvaart.”

Het blockchainprotocol kan daar verandering in brengen.

Lees het hele verhaal online of in ICT/Magazine van november.

Gerelateerde berichten...