Geen Europese tolheffing voor internetgebruikers

abstract digi algotirmen IT-woordkunstenaars

Telecombedrijven willen een extra tolheffing opleggen aan diensten die voor veel internetverkeer zorgen zoals video’s en streaming. De Europese Commissie wilde dit gaan toestaan. Nederland gaat daar echter voor liggen.

Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) presenteerde een paper en het onderzoek van economisch bureau Oxera  om de Nederlandse zorgen kenbaar te maken.Nederland vindt namelijk dat de praktijk uitwijst dat deze extra kosten worden doorberekend aan kijkers en abonnees. Nederlandse en Europese consumenten betalen dan de rekening. Het kabinet wil daarom niet dat telecombedrijven straks dubbel kosten in rekening gaan brengen voor internetverkeer.

Nederland uitte eerder al met andere lidstaten zorgen over de basis voor deze plannen. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) draagt daarom met economisch onderzoek bij aan de consultatie. Daaruit blijkt dat een dergelijke ‘EU-internettolheffing’ ook niet direct leidt tot extra investeringen in de aanleg of kwaliteit van digitale infrastructuur.

Geen internetheffing

Nederland heeft zich altijd sterk gemaakt tegen een internetheffing en heeft een leidende rol gespeeld bij de totstandkoming van EU-regels die verbieden dat telecomaanbieders internetverkeer blokkeren, vertragen of apart tariferen. Deze zogenoemde netneutraliteit is geregeld in de Europese open internetverordening uit 2015.

“Telecomaanbieders krijgen met een extra tolheffing dubbel betaald. Een consument kiest er namelijk zelf voor om al dan niet tegen betaling te streamen via bijvoorbeeld Netflix, Spotify, Viaplay of YouTube en betaalt daarvoor ook nog gewoon al abonnementskosten aan de telecomaanbieder. Streamingdiensten zullen extra kosten, deels, doorberekenen aan hun klanten. Consumenten gaan daardoor naar verwachting meer betalen. Daarnaast staat een dergelijke tolheffing op gespannen voet met netneutraliteit”, zegt minister Micky Adriaansens (EZK) over het Nederlandse standpunt. De minister vervolgt: “Nederland heeft bovendien economen laten onderzoeken of deze voorgestelde tolheffing wel effectief zal gaan leiden tot nieuwe of extra netwerkinvesteringen. Dat lijkt niet zo te zijn. Alles bij elkaar genomen, stelt het kabinet dat dit niet de juiste weg is om de Europese digitaliseringsambities te gaan waarmaken.”

Lees ook:

Gerelateerde berichten...