Geheime adressen gelekt bij Kadaster

Gebouw Kadaster Apeldoorn

Zeker 3.700 geheime adressen lagen een een maand lang op straat door een fout in een systeemupdate bij het Kadaster. Het systeem was volgens de Volkskrant lek tussen 18 september en 11 oktober.

In de systemen van het Kadaster staan de eigendommen van alle grond in ons land. Zakelijke gebruikers zoals banken en makelaars van die dienst konden tijdens de periode van de lek ook informatie over eigendommen opvragen waarin ze normaal geen inzage zouden hebben. Veel gebruikers en gedupeerden waren er overigens niet van op de hoogte.

Het Kadaster heeft het lek intussen gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Alle potentieel gedupeerden zijn ook al op de hoogte.

Geheime adressen

Een geheim adres kun je als persoon aanvragen in de eigen gemeente bij de Basisregistratie Personen (BRP). Daar kun je aangeven of een (woon) adres geheim moet zijn. Vooral mensen die lastiggevallen (driegen te) worden of wie geen gepersonaliseerde reclame op de mat wil, kan zich aanmelden. Er komt dan een melding in alle systemen van alle overheidsdiensten dat een bepaald adres geheim is. De meldingen gaan automatisch ook naar het Kadaster.

Overigens is er bij het Kadaster onderscheid tussen geheime adressen en afgeschermde adressen. Dat laatste geldt bijvoorbeeld voor bedreigde politici of andere bekenden. De gegevens van deze groep zijn nooit openbaar geweest.

Lees ook:
  • AP: stel grenzen aan opnieuw gebruiken persoonsgegevens uit overheidsdata
  • IT-beveiliging staat hoog op de agenda bij directies

.

Gerelateerde berichten...

X