GIS-app steunt Veteranen Search Team bij opsporing vermiste personen

geo gis

Het Veteranen Search Team (VST) dat de politie bijstaat in de zoektocht naar vermiste personen maakt gebruik van een nieuwe app met realtime geografische informatie om sneller en efficiënter naar vermiste personen te zoeken.

In de applicatie kun je een zoekgebied op de kaart definieren, en verschillende zoekteams indelen. Daarnaast kunnen gebruikers realtime informatie toevoegen en delen, waarmee het VST in staat is sneller en efficiënter zoektochten te organiseren. Ook betrokkenen informeren en achteraf patronen analyseren wordt makkelijker.

Naast de app kan ArcGIS Pro analyses uitvoeren met gebruikmaking van alle informatie over de vermiste persoon. Door verschillende bronnen te combineren kan een grote hoeveelheid informatie inzichtelijk worden gemaakt. Zo kan de app bijvoorbeeld informatie gebruiken uit oude kaarten in de zoektocht naar ouderen met dementie. Zij gaan vaak op zoek naar een plek uit hun verleden.

GIS

Blue Team Intelligence, specialist in inlichtingenmanagement en geografische inlichtingenanalyse, ontwikkelde de applicatie in nauwe samenwerking met het VST. Dat gebeurde op basis van ArcGIS Pro, het geografische informatiesysteem van Esri.

Dennis van der Kraats, voorzitter van het VST: “Eerst maakten we gebruik van screenshots van Google Maps, waarop in Paint handmatig informatie toevoegden. We hebben ook papieren kaarten gebruikt. Erg onpraktisch, zeker als het regent.”

De app verbetert de communicatie tussen de inzetcoördinator in de commandopost en de groepscommandanten in het zoekgebied. Wanneer ze iets vinden kan de groepscommandant dit op de kaart aangeven. De app maakt zo de voortgang inzichtelijk voor alle betrokkenen zoals de politie en andere hulpdiensten. Ook stelt de app het zoekteam in staat om deze informatie te delen.

Detail

Van der Kraats: “Ieder detail kan voor ons van belang zijn om de locatie of beweegrichting van de vermiste persoon te bepalen. Wat weten we over de persoon? Wanneer is deze voor het laatst gezien en hoe heeft deze zich verplaatst, bijvoorbeeld lopend, op de fiets of met een rollator? Vervolgens gaan we binnen het afgebakende zoekgebied de hotspots definiëren waar de grootste kans is dat we de persoon aantreffen. Cartografie speelt een grote rol in de overzichtelijke presentatie hiervan. Om het overzicht te bewaren moet de kaart zo duidelijk mogelijk zijn, maar moet je wel alle informatie naar boven kunnen halen. Wij kunnen nu met één druk op de knop alle benodigde informatielagen naar boven halen.”

Kristin de Jonge, Esri Nederland: “Geografische informatie speelt een belangrijke rol in veel verschillende toepassingen. De app is een goed voorbeeld van de veelzijdigheid van ArcGIS Pro en toont aan dat het ook in zeer kritische toepassingen als de zoektochten van het VST van toegevoegde waarde kan zijn. Door de visuele weergave van actuele en historische informatie uit meerdere bronnen helpt het om snel inzicht te krijgen in de uiteenlopende situaties waarin vermissingszaken zich afspelen.”

Lees ook:
  • Slim gebruik van data brengt NS verder
  • Communicatie moet doorgaan, ook als er weinig bereik is

Gerelateerde berichten...

X