Google noemt plan Microsoft rond betalen voor nieuws puur opportunisme

Google versus Microsoft cartoon
https://www.pinterest.co.uk/nataschawacker/fieni/

Puur opportunisme. Zo classificeert Google in een felle blogpost het plan van Microsoft om techplatforms te laten betalen om nieuws te kunnen plaatsen.

De uithaal komt nadat Microsoft al een tijd wereldwijd aandringt om maatregelen te nemen waardoor techplatforms voortaan moeten betalen voor plaatsen van nieuwsberichten en artikelen. Zo steunde Microsoft openlijk een op handen zijnde Australische mediawet die tot gevolg had dat Facebook in februari een stop op verspreiding van nieuws in dat land invoerde. Kort daarna roep Microsoft ook Europa op tot een dergelijke maatregel.

Opportunisme

Google noemt dit puur opportunisme. Ze verwijten Microsoft dat ze teruggrijpen op hun oude strategie om tegelijk felle aanvallen uit te voeren op de concurrentie en tegelijkertijd zorgen dat de wet naar hun hand wordt aangepast. In de blogpost stelt Kent Walker, hoofd juridische zaken van Google dat Microsoft momenteel alleen handelt om zichzelf te verrijken. “Ze zijn zelfs bereid om op het open internet aan te tasten in een poging om een rivaal dwars te zitten. Hun beweringen over ons en hoe we werken met nieuwsorganisaties zijn domweg fout.”

Volgens Walker is het geen toeval dat Microsoft nu ineens hierin is geïnteresseerd. De Solar Winds-aanval heeft hier alles mee te maken. “En ook precies op het moment dat blijkt dat via Microsoft zelf tienduizenden klanten aangevallen kunnen worden. Microsoft wist donders goed dat er gevaarlijke kwetsbaarheden in hun systemen zaten. Ze wisten bovendien ook dat die kwetsbaaheden al gebruikt werden en doen dus niks anders dan ‘damage control’. Ze rapen de scherven bijeen van wat de ‘Great Email Robbery’ is gaan heten. Dus misschien is het wel helemaal geen verrassing dat ze de oude strategie weer hebben afgestoft.”

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X