Google-zuster Verily stopt onderzoek glucose metende contactlens

Google-zuster Verily stop met het onderzoek naar een contactlens die in staat is glucoseniveau kan meten. Dat schrijft het bedrijf in een blog.

Het onderzoek loopt al sinds 2014 en was een samenwerking met de Zwitserse farmaceut Alcon, een divisie van Novartis.

 

Metingen

Volgens het bedrijf was er uiteindelijk tocht te weinig consistentie in de resultaten van de metingen. Via traanvocht zouden glucosewaarden gemeten kunnen worden, maar die resultaten kwamen echter nooit als betrouwbaar uit de bus.

De waarden die men in het traanvocht vond kwamen onvoldoende overeen met de betrouwbare metingen in het bloed. “De glucosedetectielens voldoet daarom niet aan de eisen om bruikbaar te zijn als medisch hulpmiddel,” schrijft het bedrijf in haar blog.

Beide bedrijven gaan overigens nog wel verder met andere toepassingen met ‘slimme lenzen’. Of en zo ja hoe het onderzoek naar de glucoselens weer op gang zou komen is niet bekend. Beide bedrijven gaan wel verder met andere onderzoeken naar eenvoudige en vooral non-infasieve methoden van het meten van glucosewaarden. Het gaat dan bijvoorbeeld om ultra-kleine glucosemeters. Dit onderzoek betreft met name patiënten met diabetes type 2.

 

App

Een in 2015 op de markt gebrachte app van onder andere het Nijmeegse Radboud UMC is overigens al wel behulpzaam. De app helpt patiënten bij beslissingen die gerelateerd zijn aan hun ziekte: koolhydraten tellen, beweging en stressniveau in de gaten houden, bloedsuiker meten. Bij de ontwikkeling van de app werden zowel medisch specialisten, app-ontwikkelaars en patiënten betrokken. Deze app is met name gericht op patiënten met diabetes type 1.

 

Gerelateerde berichten...

X