Groeiend gebruik ruimtevaarttechnologie betekent meer werkgelegenheid

satelliet Commerciële ruimtevaart

Ruimtevaarttechnologie was in Nederland in 2018 al goed voor circa 10.500 banen. Dat komt neer op 1,9 miljard euro productiewaarde en 1 miljard euro toegevoegde waarde. Tussen 2020 en 2022 komt er 387,5 miljoen extra overheidsinvestering in de sector bij.

De ruimtevaartsector groeit nog steeds bovengemiddeld.: qua werkgelegenheid zelfs met meer dan 20%. Dit blijkt uit onderzoek van het Nederlandse ruimtevaartagentschap ESO (Netherlands Space Office) en onderzoeksbureau Dialogic. Het onderzoek was in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Nederlandse innovatie in de ruimte

In nagenoeg elke hoek van de samenleving biedt ruimtevaarttechnologie mogelijkheden: voor bedrijven om nieuwe producten en diensten te ontwikkelen. De ruimtevaartsector groeit dan ook bovengemiddeld snel. Tussen 2014 en 2018 nam de werkgelegenheid met 20% toe.

Momenteel zweven er meerdere voorbeelden van Nederlandse innovatie in een baan om de aarde. Het ruimte-instrument TROPOMI, grotendeels in Nederland ontwikkeld, monitort dagelijks de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen zoals stikstofdioxide en methaan. Het Nationaal Icoon Hiber maakt het met hun satellietnetwerk mogelijk om zelfs op de meest afgelegen plekken ter wereld verbinding te maken met slimme apparaten.

In september 2020 ging aan boord van de Vega-raket de HyperScout-2 mee. HyperScout-2 is ontwikkeld door het bedrijf Cosine in Warmond (Zuid-Holland) en is het eerste op AI gebaseerde aardobservatie-instrument. Met het algoritme kun je onder meer bosbranden opgesporen en voorspellen.

Aanleiding

Ruimtevaarttechnologie is ook in Nederland wijd en zijd in gebruik. Via satellieten die in een baan om de aarde cirkelen kun je bijvoorbeeld zorgen voor veilige communicatie tussen militairen, bosbranden voorspellen, realtime beelden zien van luchtverontreiniging, of precies weten hoeveel water gewassen nodig hebben. Momenteel wordt het ook gebruikt voor een snelle signalering van dreigende dijkverzakkingen.

Staatssecretaris Mona Keijzer (EZK): “Wie denkt dat ruimtevaart alleen belangrijk is voor astronauten of raketbouwers heeft het mis. Dit onderzoek wijst uit dat we er allemaal wat aan hebben: van boeren tot militairen en van bedrijven en overheden tot iedereen die wel eens een weersvoorspellingsapp gebruikt. Het onderzoek laat ook zien dat we pas aan het begin staan van wat we allemaal kunnen met ruimtevaart – vooral de combinatie met andere technologieën als AI kan ons nog veel opleveren. Daarom investeert het kabinet tussen 2020 en 2022 € 387,5 miljoen in ruimtevaart.”

Lees ook:

 

Gerelateerde berichten...