Tentoonstelling ’s werelds grootste collectie big box PC games

’s Werelds grootste collectie big box PC games staat vanaf nu in het Bonami SpelComputer Museum. De collectie is afkomstig van verzamelaar Anne Bras, bij gameliefhebbers beter bekend als de PC-King.

Anne Bras mocht eerder deze maand een bijzonder certificaat in ontvangst nemen van het Guinness World Records voor de ‘Largest collection of boxed PC games’. De prestigieuze collectie van 1.832 computerspellen kan per direct aanschouwen worden in het museum in Zwolle.

De tentoonstellingen in het museum zijn interactief. Bezoekers kunnen niet alleen kijken naar de rijk gedecoreerde gamedozen, een deel van de spellen is ook daadwerkelijk speelbaar voor het publiek.

 

Wat is een big box PC game?

Voor het jaar 2000 werden computerspellen standaard verkocht in ‘big boxes’. Grote kartonnen verpakkingen, bijna met het formaat van een A4-tje. Ze waren dikwijls rijk gedecoreerd en voorzien van posters of andere leuke extra’s. Naderhand werden PC games op DVD uitgebracht om ruimte in de schappen te besparen. Tegenwoordig worden zelfs veel spellen digitaal aangeschaft.

Voor Anne gaat er echter niets boven een echte boxed PC game. De jarenlange ambitie om wereldrecordhouder te worden heeft zich terugbetaald. In 2017 deed Anne een poging om record houder te worden van ’s werelds grootste collectie boxed PC games. Na de officiële telling van Guinness World Records in juni dat jaar zijn er twee lange jaren voorbij gegaan. Maar sinds deze maand mag Anne Bras zich officieel ’s werelds grootste verzamelaar van big box PC games noemen.

John Groenewold, eigenaar Bonami SpelComputer Museum: “Wij zijn bijzonder trots om deze unieke verzameling aan onze bezoekers te mogen tonen. Het is een indrukwekkende collectie die in ons museum goed tot zijn recht komt. Als museum vinden wij het belangrijk dat onze bezoekers niet alleen kunnen kijken, maar ook kunnen ervaren, want ervaren is het leren voor de toekomst. Gelukkig dacht Anne hier precies hetzelfde over en dus hebben we het mogelijk gemaakt om een deel van de PC games vrij bespeelbaar op te stellen.”

 

SpelComputer Museum

Het Bonami SpelComputer Museum is een initiatief van Stichting Bonami SpelComputers. Het museun herbergt Nederlands grootste collectie computers en spelcomputers. Het culturele erfgoed bevat tevens een grote hoeveelheid games, collector items en merchandise producten.

Een groot deel van zowel de oude als nieuwe spelcomputers staan bespeelbaar opgesteld. Het 3000m2 grootte museum beschikt over voldoende spelcomputers om alle bezoekers op een eigen apparaat te kunnen laten spelen.

Daarnaast beschikt het museum over een indrukwekkende arcadehal met een grote collectie retro arcadekasten. Ze zijn allemaal vrij bespeelbaar voor het publiek.

 

 

Gerelateerde berichten...

X