Helft bedrijven raakte afgelopen jaar gevoelige data kwijt

generatieve gevoelige data

Bijna twee op de drie organisaties in Nederland (60%) vermoedt dat onbevoegde werknemers toegang hebben tot data. En ongeveer één op de twee organisaties had het afgelopen jaar te maken met verlies van gevoelige data. Eén op de zes organisaties gebeurde dit afgelopen jaar zelfs meerdere keren.

Dat blijkt uit het onderzoeksrapport “The State of Data Security: The Journey to Secure an Uncertain Future” van Rubrik Zero Labs. Het rapport werpt ook een blik op de uitdaging om data te beveiligen over een steeds groter oppervlak van een organisatie.

Nieuwe technologieën, van kunstmatige intelligentie (AI) tot de cloud, blijven talloze mogelijkheden creëren voor moderne cybersecuritydreigingen. Een van de oorzaken is de snelle datagroei die dit met zich meebrengt.

De totale hoeveelheid data van een gemiddelde organisatie wereldwijd  groeide de afgelopen 18 maanden met 42 procent. Daarvan groeide de SaaS-data met 145 procent het hardst. Groei door de cloud staat op twee, en on-premises op drie met 20%.

Over het algemeen bedraagt het datavolume van een gemiddelde organisatie ruim 240 backend terabytes (BETB).  Rubrik Zero Labs verwacht dat het totale datavolume dat de gemiddelde organisatie moet beveiligen in het komende jaar met bijna 100 BETB toeneemt. In de komende vijf jaar wordt dit ruim zeven keer zo groot is als het huidige volume.

Worstelen met beveiliging gevoelige data

Organisaties wereldwijd hebben gemiddeld 24,8 miljoen gevoelige databestanden.

61 procent van de ondervraagde organisaties in Nederland (wereldwijd: 61%) slaat gevoelige data op meerdere locaties op, verspreid over cloud-, on-premise en SaaS-omgevingen. Minder dan 4 procent van de organisaties in Nederland geeft aan een specifieke opslaglocatie te hebben voor gevoelige data (wereldwijd: 4%).

Meer dan de helft (NL: 52%, wereldwijd: 53%) van de ondervraagde organisaties in Nederland is in het afgelopen jaar gevoelige data kwijtgeraakt. Eén op de zes organisaties in Nederland (NL: 17%, wereldwijd: 16%) is meerdere keren data kwijtgeraakt in 2022.

Persoonsgegevens (NL: 37%, wereldwijd: 38%), financiële bedrijfsdata (NL: 37%, wereldwijd: 37%) en intellectueel eigendom (NL: 35%, wereldwijd: 31%) zijn de meeste gerapporteerde data die gecompromitteerd worden.

Verbetering van databeleid is essentieel

66 procent van de ondervraagde Nederlandse IT- en securityleiders is van mening dat de huidige datagroei van hun organisatie groter is dan het vermogen om deze data te beveiligen en de risico’s te beperken (wereldwijd: 66%).

Bijna alle ondervraagde organisaties in Nederland (98%) zijn van mening dat ze momenteel aanzienlijke uitdagingen hebben om zichtbaarheid over hun data te krijgen (wereldwijd: 98%).

60 procent van de Nederlandse respondenten vermoedt dat werknemers data openen waar ze geen toegang tot behoren te hebben en in strijd is met het databeleid van de organisatie (wereldwijd: 62%).

42 procent van de ondervraagde organisaties in Nederland heeft één leidinggevende aangesteld die verantwoordelijk is voor de bedrijfsdata en datasecurity (wereldwijd: 54%).

“De snelle datagroei is het gevolg van het toenemende gebruik van big data, in combinatie met kunstmatige intelligentie, Internet of Things en steeds meer persoonlijke data die door apparaten worden gegenereerd. Bovendien beïnvloedt de snelle datagroei ook beide kanten van het cybersecurity slagveld – inclusief de talloze manieren waarop aanvallen worden uitgevoerd en hoe onze systemen snelle reacties uitvoeren, van posture management tot datasecurity”, zegt Steven Stone, hoofd van Rubrik Zero Labs. “De huidige wildgroei aan data is in staat hele organisaties stil te leggen als er niets wordt gedaan. Organisaties moeten het juiste inzicht hebben in hun data om deze te beveiligen, met een duidelijk plan voor cyberweerbaarheid dat bedrijfscontinuïteit biedt.”

“The State of Data Security” is afkomstig van Rubrik Zero Labs, de cybersecurity onderzoeksafdeling van Rubrik die is opgericht om het wereldwijde dreigingslandschap te analyseren, te rapporteren over opkomende kwesties op het gebied van datasecurity. Daarnaast biedt Rubrik Zero Labs organisaties inzichten en best practices die op onderzoek gebaseerd zijn, om zo hun data te beveiligen tegen toenemende cyberdreiging op onderzoek gebaseerde inzichten en best practices te geven om hun gegevens te beveiligen tegen het toenemende aantal cyberincidenten.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...