Helft gemeenten werkt nog met Windows 7

windows logo updates en optionele updates

De ondersteuning van Windows 7 is al sinds januari gestopt, maar toch werkt meer dan de helft van de gemeenten nog met dit systeem. Dat blijkt uit een enquête van onder andere Binnenlands Bestuur. Het uitgebreide artikel verschijnt eind deze week in Binnenlands Bestuur nummer 7. Het is nu tijdelijk gratis te lezen.

Het gaat om zeker 16.000 werkplekken. Bij die Windows 7-gebruikers zit zelfs een aantal grote steden. Zo heeft de gemeente Utrecht nog 4.600 pc’s met het besturingssysteem Windows 7. In Amsterdam werken nog zo’n 4.500 computers met het verouderde systeem. Tilburg telt nog 2.500 van dergelijke gebruikers.

Sinds januari komen er voor dit besturingssysteem van Microsoft geen updates en patches meer uit. Het bedrijf levert alleen nog beschermingsupdates aan organisaties, maar dit is dan wel een betaalde dienst.

 

Patches

Uit de steekproef blijkt echter dat negen van de 22 gemeenten die nog met Windows 7 werken, zelfs geen patches en beveiligingsupdates meer hebben. Dertien gemeenten patchen wel en dat doen ze ook tegen betaling. Volgens de gemeente Amsterdam zijn de kosten voor 2020 rond de 375.000 euro bedragen. Reden om aan het oude systeem vast te houden is daar voornamelijk de grootte van de operatie die nodig is voor de overstap naar Windows 10.

De gemeente stelt dat ze wel op tijd zijn begonnen met de voorbereiding van de overstap, maar dat het domweg meer tijd vergt. Een woordvoerder zegt tegen Binnenlands Bestuur dat Microsoft wel op tijd was met waarschuwen. Amsterdam werkt noodgedwongen door met het oude systeem zodat de dienstverlening wel blijft doordraaien. De gemeente heeft daarvoor dus wel ondersteuning ingekocht.

Het gaat in Amsterdam om de migratie van minstens 17.000 desktops en 5.200 laptops. Samen zijn zij goed voor meer dan 1.000 applicaties. Vooral die laatste moeten eerst allemaal grondig worden getest of ze goed werken op Windows 10. Zo niet dan moeten er aanpassingen of zelfs vervanging komen.

 

Beverwijk, Maasland en Heerenveen

Waar Amsterdam werkt aan de migratie, zijn er ook gemeenten die niets tot weinig doen, zo blijkt uit het onderzoek. Beverwijk is daar een voorbeeld van. Deze Noord-Hollandse gemeente moet nog 175 pc’s overzetten naar Windows 10. Dit moet deze maand klaar zijn, maar of dat gaat gebeuren is zeker in deze tijd de vraag.

Ook de gemeente Heerenveen ontvangt geen updates meer terwijl daar nog pc’s met het verouderde systeem in gebruik zijn. Volgens de gemeente zijn die voor de zekerheid wel van internet losgekoppeld.

Ook de gemeente Maasland gebruikt nog Windows 7 zonder upgrades en patches. Een woordvoerder van de gemeente stelt dat de oorzaak ligt in een combinatie van bureaucratie, te weinig personeel, maar ook gebrek aan urgentie.

 

VNG

De Vereniging Nederlandse Gemeenten VNG meldde al eerder dat Windows 7 ook met betaalde updates niet veilig genoeg is. Het kan alleen als de betreffende pc achter een firewall zit en alleen verbinding maakt via een beveiligde verbinding met bekende diensten.

 

Gerelateerde berichten...

X