Ondersteuning Windows 7 beëindigd

Toen Windows 7 in 2009 op de markt kwam, beloofde maker Microsoft 10 jaar productondersteuning. Deze periode is op 14 januari 2020 afgelopen. Particulieren en bedrijven die er nu nog mee werken moeten dus dringend upgraden.

Het bedrijf stopt met de ondersteuning voor dit OS om de investeringen te kunnen richten op ondersteuning van nieuwere technologieën. Er worden geen technische ondersteuning en software-updates meer geleverd.

 

Beveiligingsupdates

Windows 7 blijft wel bruikbaar maar de pc wordt kwetsbaarder voor virussen en andere beveiligingsrisico’s. Er komen geen software-updates meer, ook geen beveiligingsupdates. Bovendien is de klantenservice niet meer beschikbaar voor technische ondersteuning.

Verwante services voor Windows 7 gaan in de loop der tijd ook stoppen. Bepaalde games, bijvoorbeeld, zoals Backgammon op het internet en Dammen op het internet, en de elektronische programmagids voor Windows Media Center zullen volgens planning ook stoppen in januari 2020.

 

Gratis upgraden voorbij

De periode dat je gratis kon upgraden naar Windows 10 Pro is sinds 29 juli 2016 voorbij. Wie nog werkt met Windows 7 moet dus ofwel een nieuw apparaat kopen of, met een compatibele pc  een volledige versie van de software moeten kopen om het bestaande apparaat te upgraden.

 

Nog wel activeren

Het eens zo beroemde Operating System kan nog wel steeds worden geactiveerd geïnstalleerd en geactiveerd. Maar dan is er geen ondersteuning meer voor Internet Explorer. Microsoft Security Essentials (MSE) blijft handtekening-updates ontvangen na 14 januari 2020. Het MSE-platform wordt echter niet meer bijgewerkt. Begin vorig jaar publiceerde ICT/Magazine al een whitepaper over de overstap naar Windows 10.

De ondersteuning was al enigszins uitgekleed. Oorspronkelijk zou het supporteinde pas in 2020 voor Windows 7 en 2023 voor Windows 8.1 zijn.

 

Uitgekleed

De twee voorgangers van Windows 10 krijgen geen ondersteuning voor pc’s met de aankomende nieuwste processors van Intel en AMD. De beide processormakers werken eraan mee.

Lange tijd was Windows 7 het populairste systeem. Zeker negentig procent van de pc-bezitters werkte ermee. Dit zelfde is nu al bijna het geval bij Windows 10, dat dus an een even dominante positie inneemt. Hoewel andere besturingssystemen als Chrome van Google en het open source-systeem Linux aan populariteit winnen, kunnen ze nog steeds niet op tegen de dominante positie van de techreus.

Gerelateerde berichten...