Helft Nederlanders ervaart digitale overlast op werkvloer

werknemers

Ongeveer de helft van de Nederlanders vindt het digitale gedrag van hun collega’s hinderlijk. Dit blijkt uit onderzoek van VPNdiensten.nl onder 1.074 Nederlanders met een kantoorbaan. Vooral appen, telefoongesprekken voeren en social media checken lijken boosdoeners. Zo stoort maar liefst 59 procent van de respondenten zich aan het smartphonegebruik van hun kantoorgenoten.

Met 48 procent hebben vooral hoogopgeleiden last van collega’s die luid typen, meldingsgeluiden op hoog volume hebben staan of constant op hun telefoon zitten. Hier lijken middelbaar (43 procent) en praktisch geschoolden (32 procent) beter tegen bestand. Volgens de onderzoekers speelt de gewenning aan hybride werken een rol. Nu een groot deel van Nederland gewend is aan thuiswerken, ziet men het kantoor steeds meer als een omgeving vol prikkels.

Minder productief

Digitale overlast op de werkvloer is niet alleen vervelend voor medewerkers, maar ook voor de werkgevers. Een derde van de respondenten is namelijk minder productief vanwege elektronische afleiding door collega’s. Vooral respondenten jonger dan veertig jaar leveren in op productiviteit (41 procent). Onder oudere respondenten bedraagt dit percentage 33 procent. Mede hierdoor pleiten vier op de tien werkende Nederlanders voor duidelijkere regels voor smartphonegebruik. Opvallend genoeg steunen zestigplussers (54 procent) dit voorstel aanzienlijk meer dan veertigminners (36 procent).

Vluchten als oplossing

Zolang de baas niet harder optreedt tegen digitale overlastveroorzakers, is vluchten voor veel werkende Nederlanders een uitkomst. Zo blijkt uit het onderzoek dat bij (een risico op) digitale rumoer een kwart van de respondenten zijn of haar werkplek verlaat en achttien procent van hen zelfs thuisblijft. Vooral mannen zoeken liever de stilte op (dertig procent) of vermijden ruis vanuit huis (twintig procent). Hun vrouwelijke collega’s doen dit met twintig en veertien procent een stuk minder.

Gerelateerde berichten...