Het .nl-domein viert 35e verjaardag

internetverkeer boom met alle functies

Op zondag 25 april was het exact 35 jaar geleden dat het .nl-domein het digitale levenslicht zag. Op 1 mei 1986 werd ook de allereerste .nl-domeinnaam geregistreerd: cwi.nl. De viering van 35 jaar .nl markeert ook het 25-jarig bestaan van SIDN. Het CWI zelf bestaat dit jaar 75 jaar.

Destijds was .nl het eerste actieve landendomein buiten de VS.

Sindsdien kreeg deze domeinnaam gezelschap van ruim 6 miljoen anderen. Tegenwoordig neemt .nl in absolute aantallen een vijfde plaats in op de ranglijst van grootste landendomeinen.

Geboorte

De geboorte van het .nl-domein is te danken aan Piet Beertema, destijds werkzaam bij Centrum Wiskunde & Informatica (CWI). Op het toenmalige internet had iedere verbonden computer een unieke naam van 7 tekens. Met wereldwijd 25.000 aangesloten computers liep dit systeem tegen zijn grenzen aan. Het werd langzamerhand onbeheersbaar.

Beertema bedacht om met het voor internet bedachte domeinnamensysteem te gaan werken en voor Nederland het .nl-topleveldomein aan te vragen. Na de toekenning maakte hij voor zijn Europese collega’s een handig doe-het-zelf-pakket zodat zij ook een domein voor hun land konden registreren. Daardoor hadden de meeste Europese landen al heel snel hun eigen landsdomein.

In de eerste jaren was Beertema alleen verantwoordelijk voor het afhandelen van alle .nl-aanvragen. Dat kon ook want in de eerste 2 jaar waren er 90 aanvragen. In 1995 was dit aantal al  zo’n 700 aanvragen per maand. Toch gebeurde het registratieproces nog handmatig en dat werd teveel. Daarom ontstond in 1996 SIDN. Dit was een samenwerking van CWI, SURFnet en NLnet.

SIDN werd verantwoordelijk voor de aanvraag en behandeling van iedere .nl-domeinnaam. De viering van 35 jaar .nl markeert dus ook het 25-jarig bestaan van SIDN. En om het feest compleet te maken: het CWI bestaat dit jaar 75 jaar.

Overigens was het ook toen nog steeds Beertema die alle registraties afhandelde. Alles bij elkaar is hij verantwoordelijk voor de registratie van de eerste 10.000 .nl-domeinnamen. Beertema is ook niet voor niets eigenaar van de domeinnaam godfatherof.nl.

Sterke groei

Sinds 2003 kunnen ook particulieren een .nl-domeinnaam registreren. Tot die tijd konden alleen bedrijven en instellingen dat. Dat was het begin van een ongekende stijging van het aantal .nl-domeinnamen. Van ruim 1 miljoen. in 2003 groeide dit naar 4 miljoen in 2010 en naar 5 miljoen in 2012. Afgelopen jaar passeerde het aantal domeinnamen met de .nl-extensie de grens van 6 miljoen. Nu is het een van meest succesvolle landendomeinen ter wereld.

Naast de kwantitatieve groei, draagt SIDN ook zorg voor een kwalitatieve groei van het .nl-domein en het internet in Nederland. Zo is sinds augustus 2012 de beveiliging met DNSSEC mogelijk. En in september 2014 wordt SIDN fonds opgericht. Via dit onafhankelijke fonds worden veel projecten ondersteund die het internet sterker moeten maken.

Een ander belangrijk onderdeel vormt SIDN Labs, het researchteam van SIDN dat toegepast onderzoek uitvoert naar een veiliger en weerbaarder internetinfrastructuur. En ook de samenwerking met Privacy by Design in het privacyvriendelijke identiteitsplatform IRMA is een voorbeeld van het kwalitatief verbeteren van de Nederlandse internetinfrastructuur.

Praktisch en noodzakelijk

Piet Beertema kijkt tevreden terug op de begindagen van het .nl-domein: “Het idee om .nl als landendomein te registreren was enerzijds technisch en praktisch van aard, maar ook bittere noodzaak. De structuur van landendomeinen was bovendien een toekomstbestendig idee. Hoewel de digitale en technologische wereld er vandaag de dag compleet anders uitziet dan toen, voldoet .nl nog steeds aan de huidige eisen. Het laat maar zien dat de basis van ons internet, namelijk apparaten die met elkaar communiceren, in al die jaren onveranderd is gebleven.”

Lees ook:
  • Overheden, vraag leverancier om IPv6!
  • Thuiswerken: voordelen en nadelen vergeleken

Gerelateerde berichten...

X