Hoe Blockchain-toepassingen IoT kunnen versterken

Het Internet of Things (IoT) is alweer over de piek van de hype heen. Blockchain staat dat nog te wachten. Tal van durfkapitalisten, start-ups en it-giganten investeren fors in allerhande blockchain-toepassingen. Het toepassingsgebied waarin blockchain pas echt de spelregels gaat veranderen, is (IoT).

Dit stelt Joe Pindar, Director Strategy bij Gemalto. Hij verdiept zich in de toepassing van blockchain bij machine-to-machine communication (M2M).

 

Vertrouwen

Hij verduidelijkt: “Blockchain gaat over gedistribueerd vertrouwen (distributed trust). Dit gedistribueerde concept maakt blockchain anders dan alle andere integriteit bevorderende technologieën die er zijn. Net zoals bij andere soorten transacties was er voor IoT-communicatie tot nu toe een betrouwbare externe autoriteit nodig. Dat maakt het meteen complex, want als twee machines met elkaar willen communiceren, heb je een derde partij nodig om dit te regelen. Blockchain verlaagt die complexiteit door het vertrouwensmodel te distribueren. Informatie over transacties wordt vastgelegd in een grootboek waarvan alle partijen een kopie hebben. Daardoor verdwijnt de noodzaak van een centrale autoriteit. Een IoT-apparaat heeft zo een eenvoudiger manier om te verifiëren of een ander apparaat dat contact wil maken wel is wie hij zegt dat hij is.”

Integriteit devices garanderen

Kortom, blockchain bewaakt de integriteit van devices. En dat is belangrijk als je IoT-toepassingen minder afhankelijk wilt maken van menselijke interactie. Pindar: “Nu genereren de meeste IoT-sensoren nog een signaal als een parameter buiten een vooraf ingestelde marge komt. Uit veiligheidsoverwegingen kiezen de meeste bedrijven ervoor om een mens te laten reageren op dat signaal. Als je die kostbare menselijke interactie wilt laten vervallen, dan moeten machines elkaar kunnen vertrouwen.”

Ook op een andere manier maakt blockchain IoT veiliger, zegt Pindar. “Het is moeilijk om een centrale autoriteit in te zetten voor wachtwoorden en authenticatie. Dit maakt IoT kwetsbaar voor botnets waarmee hackers de controle kunnen overnemen van duizenden IoT-apparaten om deze in te zetten voor DDoS-aanvallen. Het gedistribueerde vertrouwensmodel van blockchain maakt een einde aan deze kwetsbaarheid. Netwerken van apparaten kunnen zichzelf met blockchain op nieuwe manieren beschermen, bijvoorbeeld door netwerkknooppunten die afwijkend gedrag vertonen in quarantaine te zetten.”

IoT-protocol

Pindar ziet dat blockchain nu mainstream aan het worden is in de financiële wereld, maar het concept is nog relatief nieuw in IoT. “Het heeft tijd nodig om tractie te krijgen”, zegt hij. De eerste signalen zijn er. Een aantal ondernemingen heeft onlangs hun krachten gebundeld om een gezamenlijk IoT-protocol te ontwikkelen op basis van een gedeelde blockchain. In dit consortium zitten bedrijven uit diverse sectoren, variërend van de financiële en logistieke dienstverlening en ict-sector, tot de energiewereld, farmaceutische industrie en instellingen die medische dossiers in beheer hebben. Dit juicht Pindar van harte toe. “Er zijn nu veel verschillende platformen die allemaal hun eigen protocollen gebruiken. Terwijl je voor grootschalige M2M-toepassingen juist eenheid nodig hebt. Want de connected car wil in iedere parkeergarage kunnen parkeren en niet alleen in de garages die toevallig dezelfde taal spreken als de auto.”

Lees het hele verhaal online of in ICT/Magazine van januari/februari.