Hoge werkdruk leidt bij kwart van IT’ers tot burn-out klachten

werkdruk

Bijna de helft (44%) van de Nederlandse IT-professionals geeft aan een hoge werkdruk te ervaren. Mede daardoor heeft ruim een kwart (27%) moeite om werk en privé gescheiden te houden. Maar liefst 20 procent van de IT’ers voelt zich zelfs verplicht om in privétijd te werken. Dit blijkt uit een onderzoek van Devoteam, adviesbureau op het gebied van digitale strategie, platformtechnologieën, cyberbeveiliging en bedrijfstransformatie.

Mentale gezondheid

De hoge werkdruk eist zijn tol bij Nederlandse IT-professionals. Bijna de helft (46%) geeft aan weleens wakker te liggen vanwege werk en 23 procent van de werknemers heeft als gevolg hiervan weleens last van burn-out klachten, zoals vermoeidheid, hoofdpijn en slapeloosheid. Een meerderheid voelt zich wel mentaal gezond en om dat te blijven doet een derde van de IT’ers aan mediteren of lezen zij literatuur gericht op het behouden van de mentale gezondheid.

Kansen door krapte op de arbeidsmarkt

De huidige situatie op de arbeidsmarkt biedt kansen voor zowel werknemers als werkgevers. Zo verwacht twee derde van de werknemers een hoger salaris te kunnen vragen vanwege de krapte. Maar medewerkers verlangen ook voorwaarden die aansluiten op hun persoonlijke wensen en levensfase. Zo vindt de helft (54%) het belangrijk om zelf hun werktijd te kunnen bepalen en hecht 38 procent waarde aan het kunnen kiezen van de werklocatie. Door invulling te geven aan deze persoonlijke wensen creëren werkgevers een prettige werkomgeving en binden zij werknemers aan hun organisatie.

Gerelateerde berichten...

X