Huawei stopt met Windows – mogelijk nieuw Chinees os

De Chinese mobieltjesmaker en ict-leverancier Huawei stopt voorlopig met de ontwikkeling van zijn Windows Phones. De toestellen met het besturingssysteem van Microsoft zouden te weinig opbrengen.

Onder de naam Ascend W1 en W2 bracht Huawei toestellen op de markt met het Windows Phone besturingssysteem. Huawei slaagde er onvoldoende in om mensen te overtuigen een Windows Phone te kopen en moest vast stellen dat Android de enige andere optie is.

Tegelijkertijd meldt het Chinese persbureau Xinhua dat China werkt aan een eigen besturingssysteem. Een bericht dat gebaseerd is op recente publicaties in het nieuwsblad van de Chinese overheid. Deze zou het gebruik van Windows binnen overheidsinstellingen willen uitbannen na beschuldigingen aan het adres van de VS over dataspionage. Via een conglomeraat wordt nu gewerkt aan een nieuw Chinees os dat eerst wordt ontwikkeld voor bureaucomputers en later geschikt moet worden gemaakt voor mobile devices. Het nieuwe os moet het opnemen tegen Microsoft, Google en Apple. In oktober zou het systeem klaar zijn voor gebruik.

Na Apple en Samsung is Huawei de derde grootste mobieltjesmaker ter wereld. In een interview met de Wallstreet Journal meldde Richard Yu, directeur van de consumententak, dat Huawei niet van plan is een eigen besturingssysteem voor mobieltjes te ontwikkelen.

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...