Huisartsen maken voortaan hartfilmpjes met smartphone en app

Ruim 1100 Nederlandse huisartsenpraktijken kunnen binnenkort met een smartphone of tablet hartfilmpjes maken. Dat kan zowel in de praktijk van de huisarts of bij de patiënt thuis. De nieuwe dienstverlening heet CardioSecur en is een dienst van KPN.

Het gaat daarbij om een volwaardig hartfilmpje (ECG), waarvoor de patient normaal gesproken naar het ziekenhuis moet afreizen.

De bedoeling is dat straks alle rond de miljoen Nederlandse hartpatiënten de dienst via de huisarts kunnen gebruiken. Vooral patiënten met hartfalen, hartritmestoornissen of andere cardiovasculaire problemen In gebieden waar patiënten ver verwijderd zijn van medische zorg zijn daarmee geholpen. Ook voor wie eigenlijk te ziek is om te reizen is dit een uitkomst.

Daarom ook is de nieuwe dienst van start gegaan in de provincie Zeeland. Dit is een van de gebieden waar patiënten vaak lang moeten reizen om bij een ziekenhuis te komen. Vorige week werden in de KPN-winkel in Goes symbolisch de eerste ECG’s met smartphones en tablets gemaakt.

De hartfilmpjesvan de huisarts worden vervolgens bekeken en beoordeeld door een cardioloog die via een beveiligde verbinding kan meekijken. Samen bekijken ze het filmpje en stellen ze in overleg de juiste diagnose.

 

 

Alle huisartsen

De proef met CardioSecur gaat als eerste van start voor de 1100 Nederlandse huisartsenpraktijken die al klant zijn bij KPN Health. De bedoeling is dat daarna zo snel mogelijk alle andere huisartsen in Nederland er gebruik van kunnen maken.

De zorgverzekeraars vergoeden overigens de kosten van de filmpjes. Het bedrijf heeft de afspraken daarvoor inmiddels rond. De verzekeraars Het tarief voor een hartfilmpje gemaakt met een smartphone of tablet ligt aanzienlijk lager dan dat van een ECG van het ziekenhuis.

Gerelateerde berichten...

X