Huisartsenpost en SEH kunnen tijdelijk bij meer patiëntinformatie

De patiëntinformatie van mensen die eerder geen toestemming gaven voor uitwisseling van gegevens komen tijdelijk toch beschikbaar voor huisartsenposten en spoedeisende hulpposten (SEH’s). Dat maakte het ministerie van VWS woensdag bekend.

De maatregel moet de grote druk tijdens de COVID-19-crisis op huisartsenposten en SEH’s verlichten. Hulpdiensten kunnen hierdoor sneller werken. Normaal gesproken mogen huisartsenposten en SEH’s belangrijke informatie als allergieën en medicatie alleen inzien als de patiënt daar (vooraf) toestemming voor geeft. Met de tijdelijke maatregel hoeft dit niet. Dit geldt alleen zolang de Covid19-pandemie duurt.

 

Autoriteit Persoonsgegevens

De maatregel komt na een dringend verzoek van huisartsen, eerste hulpartsen en de Patiëntenfederatie. Huisartsenposten en de SEH’s lopen vanwege COVID19 snel vol. Patiëntinformatie meteen kunnen raadplegen versnelt het proces aanzienlijk.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zocht voor de maatregel steun bij de Autoriteit Persoonsgegevens, de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en het Openbaar Ministerie. De regeling is gezamenlijk opgesteld.

Ruim acht miljoen Nederlanders gaven tot nu toe geen voorkeur op. Zij worden nu geregistreerd als ‘corona-opt in’. Mensen die hun patiëntinformatie alsnog niet willen delen kunnen dit alsnog aangeven bij de huisarts of via volgjezorg.nll (opt-out). De huisartsenpost vraagt alsnog en zo mogelijk mondeling toestemming aan de patiënt. Zonder toestemming mag de huisartsenpost alsnog geen patiëntinformatie inzien.

 

Pakket

De maatregel rond patiëntinformatie is deel van een heel pakket besluiten van de overheid om de zorg rond corona zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Zo maakte VWS in maart al direct geld vrij voor extra digitale zorg thuis. Het geld gaat naar toepassingen voor ondersteuning en zorg op afstand aan thuiswonende kwetsbare ouderen en mensen met een chronische ziekte of beperking.

Het gaat om uitbreiding van de Stimuleringsregeling E-health Thuis (SET). In de speciale noodregeling SET Covid-19 kunnen zorg- en welzijnsorganisaties die nu extra willen investeren in digitale zorg op afstand aanspraak doen op extra geld. Per aanvraag is er 50.000 euro beschikbaar. Aanvragen kan vanaf woensdag 25 maart, 09.00 uur.

Gerelateerde berichten...

X