IBM gebruikt zonder toestemming miljoen foto’s van Flickr voor gezichtsherkenning

IBM gebruikte zonder toestemming een een miljoen particuliere  foto’s van fotosite Flickr voor ontwikkeling van gezichtsherkenning. Dat ontdekte de Amerikaanse nieuwszender NBC. Daarnaast biedt het bedrijf de gegevens en ontwikkelingen die daaruit voorkomen aan om er verder onderzoek mee te doen.

Nadat de omroep de database in handen had zocht de omroep contact met een aantal slachtoffers. Die waren daar in de meeste gevallen niet bepaald blij mee. Zij kunnen IBM wel vragen of hun foto’s uit de bestanden verwijderd mogen worden. Maar niemand kan deze aanvraag doen omdat IBM niet inzage in de bestanden niet toestaat.

 

Toestemming

Een van de problemen hierbij is dat openbaar gedeelde foto’s op Flickr onder een Creative Commons-licentie vallen. In veel gevallen betekent dit brede toestemming voor gebruik ervan.

Zo kon het ook gebeuren dat de eigenaar van de fotosite, Yahoo, in 2014 een pakket op de markt bracht van 100 miljoen foto’s. Naar verluidt kocht IBM uit dit pakket afbeeldingen met duidelijke gezichten hebben gekocht. Het ging om ongeveer een miljoen afbeeldingen.

De kwestie baart diverse privacywaakhonden zorgen. Volgens hen lopen particulieren ongewild het risico op misbruik door de politie. De organisaties denken dan bijvoorbeeld aan etnische profilering.

 

Gezichtsherkenning

De toepassingen met gezichtsherkenning worden steeds talrijker, ook in ons land. Zo werd vorige maand bekend dat reizigers die met Cathay Pacific reizen sinds kort kunnen meedoen aan een proef voor boarden met gezichtsherkenning. De proef is onderdeel van de eerste fase om reizen met gezichtsherkenning op termijn volledig mogelijk te maken op Schiphol.

Deelnemers gaan na het inchecken naar een van de speciale registratiekiosken. Hier wordt het paspoort, de instapkaart en het gezicht van de passagier gescand. Daarna volgt zoals altijd de security- en paspoortcontrole. Behalve Cathay zelf doen ook de overheid, Schiphol, KLM en Vision-Box mee.

Bij de gate wordt nog een gezichtsscan gemaakt. Deze wordt vergeleken met de scan tijdens het registreren. Als het gezicht wordt herkend, gaat het poortje open. De passagier kan dan direct aan boord. Dit betekent meer gemak voor de reiziger en een betere doorstroming op de luchthaven.

 

Gerelateerde berichten...

X