Verhuizing iCloud Chinese Applegebruikers naar China baart mensenrechtenorganisaties zorgen

Mensenrechtenorganisaties maken zich zorgen om de  aanstaande verhuizing van iCloud accounts van Chinese gebruikers naar datacenters in China zelf.

Het databeheer daarvan werd eerst in de VS gedaan, maar gaat nu over naar China. Dat stelt persbureau Reuters. De inmiddels gebouwde voorziening wordt op 28 februari overgedragen aan de Chinezen.

 

Kiezen

In een verklaring bij de verhuizing stelt Apple dat het gebruikers  vrij staat om te kiezen waar hun data wordt opgeslagen. Of de Chinese overheid daarvan vervolgens op de hoogte is en wat er dan gebeurt is nog niet bekend.

Juist daarom maken de mensenrechtenorganisaties zich zorgen. De overgang zou een te grote controle van de Chinese overheid op de data van burgeres met zich meebrengen. Voorheen moest de Chinese overheid immers voor elke toegang aankloppen bij Apple en via het rechtssysteem van de VS.

 

Yahoo!

Tien jaar geleden leidde een zelfde soort overgang van gegevens van Yahoo! servers tot arrestaties en veroordelingen. Vooral  democratisch gezinde mensenrechtenactivisten waren toen de dupe. Gevreesd wordt dat de gevolgen dit keer ernstiger zullen zijn.

Volgens Reuters hekelen mensenrechtenactivisten vooral het gemak waarmee Chinese autoriteiten na de overstap gegevens van iCloudgebruikers kunnen opvragen. Dit betekent bijvoorbeeld dat de Chinese politie veel bewijs mag verzamelen zonder aanvraag en toetsing vooraf.

De verhuizing van de accounts is overigens niet vrijwillig. Apple stelt in de toelichting dat het niet anders kan dan meegaan met de Chinese regels. Er achter ligt waarschijnlijk ook de angst dat hen de toegang tot de grote en lucratieve Chinese markt geweigerd wordt.

 

Guizhou

 

Het nieuwe datacenter wordt gehuisvest in het gebouw van Guizhou – Cloud Big Data Industry Co Ltd. Dit bedrijf is eigendom van de Chinese overheid.

 

 

 

Gerelateerde berichten...

X