10 redenen om te kiezen voor eigen dark fiber

Mirjam Hulsebos portret

Nu steeds meer organisaties ervoor kiezen hun datacenter te outsourcen, is het belang van een breedbandverbinding nog groter geworden. Niet alleen tussen de organisatie en het primaire datacenter, maar ook tussen het primaire en het backup datacenter. Telecomoperators staan te trappelen om glasvezelverbindingen te verkopen, maar leest u eerst even dit artikel. Het kan namelijk op lange termijn voordeliger zijn om te investeren in een eigen dedicated dark fiber verbinding.

Dark fiber, ofwel onbelichte glasvezel, is er in twee varianten: multi mode wordt binnen datacenters gebruikt en is met name geschikt voor korte afstanden, single mode is het type verbinding dat tussen datacenters ligt en is geschikt voor het overbruggen van lange afstanden. Single mode verbindingen kunnen worden belicht met course wave division multiplexing-apparatuur (CWDM) of met dense wave division multiplexing-apparatuur (DWDM). Met DWDM kunnen afstanden tot 200 kilometer worden overbrugd zonder versterkerlocaties en nog langer met tussenliggende versterkerlocaties. Deze technologie leent zich derhalve uitstekend om in te zetten voor datacenter interconnectie, bijvoorbeeld tussen twee datacenters en/of de eigen locatie.

 

Zelf doen of uitbesteden

Omdat optische netwerken een zeer lange levensduur hebben, is het verstandig om bij de keus tussen zelf doen of uitbesteden een goede inventarisatie te maken van het huidige, maar met name ook het toekomstige gebruik van de glasvezelverbinding. Daarbij spelen tien factoren een rol.

Factor 1: Kosten

Glasvezelproviders rekenen hogere tarieven naarmate de bandbreedte stijgt. Een 1 Gb/s verbinding is derhalve goedkoper dan een 10 Gb/s. Als u voorziet dat u in de toekomst 10 Gb/s nodig hebt, dan loont het al snel om een eigen dark fiber te leasen in plaats van een verbinding te huren bij een serviceprovider. Een eigen dark fiber kunt u namelijk vrijwel onbeperkt opschalen, terwijl u bij een serviceprovider meer betaalt voor een breedbandige verbinding.

Factor 2: Naast elkaar

Dark fiber is geschikt om verschillende diensten naast elkaar over één glasvezelpaar te transporteren, bijvoorbeeld ethernet en fiberchannel. U hebt dus maar één verbinding nodig voor twee diensten. Huurt u een belichte glasvezel bij een telecomoperator dan betaalt u voor twee diensten.

Factor 3: Onafhankelijke kanalen

Dark fiber leent zich ervoor onafhankelijke kanalen naast elkaar te maken, met DWDM tot 120 connecties, afhankelijk van de gekozen belichtingsapparatuur. Iedere connectie kan zijn eigen protocol hebben en opereert volledig onafhankelijk. U kunt daardoor groeien zonder dat u een nieuwe verbinding nodig heeft of nieuwe kosten moet maken. Omdat belichtingsapparatuur een levensduur heeft van wel tien jaar, moet u uw eigen groeiscenario goed kennen. Tegen een kleine extra voorinvestering krijgt u vaak veel meer groeimogelijkheden omdat deze hoogwaardiger apparatuur meer kleuren kan belichten (meer wavelenghts).

Factor 4: Hogere beschikbaarheid en betrouwbaarheid

Als u een dark fiber least dan is deze van u en maakt niemand anders daar gebruik van. Telecom operators hebben ook dark fibers, maar die worden ook verhuurd aan anderen. Als de provider meer klanten op diezelfde dark fiber zet bent u niet ‘in control’ op de verbinding. Bij toevoeging van een nieuwe klant is er vaak een korte onderbreking van de dienstverlening. En downtime bij onderhoud kunt u niet zelf plannen, u bent afhankelijk van uw service provider.

Factor 5: Mogelijkheid voor encryptie

U hebt met een dark fiber meer controle op de veiligheid dan wanneer u een glasvezelverbinding van een service provider afneemt, omdat belichtingsapparatuur in uw eigen beheer is. In zeer sensitieve omgevingen is het bovendien mogelijk om encryptie toe te passen op de signalen zelf, het laagste niveau in het OSI-model. Dat voegt – anders dan bij encryptie op hogere niveaus – heel weinig latency toe. Voor banken, zorginstellingen en andere organisaties voor wie security een belangrijk onderwerp is, is dit een veelvoorkomend argument om te kiezen voor een eigen dark fiber.

Factor 6: Klantaansluiting

De klantaansluiting (local tail) moet gegraven worden. Dat zijn eenmalige kosten. Je kunt ervoor kiezen die investering zelf te doen en zelf eigenaar te worden van de local tail, zodat je geen vendor lock-in krijgt. Serviceproviders laten je namelijk wel betalen voor de klantaansluiting, maar deze verbinding blijft van hen. Wil je na afloop van je contract overstappen op een andere serviceprovider, dan betaal je opnieuw aansluitkosten.

Factor 7: Eenvoudig beheer

Veel organisaties denken dat het beheer van een dark fiber duur en complex is. WDM-technologie is natuurlijk anders dan routing en switching, maar doordat op laag 1 de verbindingen en protocollen van elkaar gescheiden zijn, kent WDM-apparatuur geen complexe softwarelaag zoals routers die wel hebben. Het beheer is dus eenvoudiger, het betreft alleen nieuwe kennis. Wil je die kennis niet in huis halen, dan kun je er ook voor kiezen het beheer te outsourcen. Let er dan wel op dat proactieve monitoring van het netwerk deel uitmaakt van deze dienst.

Factor 8: Eenvoudige storage en backup

Offsite storage en backup is eenvoudig te realiseren. Als je eigen locatie deel uitmaakt van de glasvezelring kun je niet alleen de beide datacenters active-active repliceren, maar kun je ook een kopie van de omgeving op je eigen locatie neerzetten. Dat is bijvoorbeeld prettig voor organisaties die een eigen software-ontwikkelteam hebben. Die kunnen dan op een live kopie van de data werken.

Factor 9: Connectie naar meer ISP’s

Je kunt met een eigen dark fiber connecteren naar meerdere ISP’s, zodat je ook op dat gebied redundant bent. Gezien de recente DDoS-aanvallen wordt het steeds belangrijker om met minimaal twee ISP’s te werken. Bovendien houdt het ISP’s scherp wat betreft hun prijsstelling.

Factor 10: Eenvoudiger architectuur

Dark fiber maakt eenvoudiger architectuur mogelijk. Neemt u een glasvezelverbinding af via een serviceprovider, dan is het vaak nodig om alle applicaties eerst naar laag 3 te brengen. Bij sommige applicaties is dit complex, terwijl ze prima op ethernetniveau (laag 2) afgehandeld kunnen worden. Ook storageapplicaties via FibreChannel kunnen moeilijk functioneren via IP. Door deze applicaties op de WDM-laag en ethernetlaag van elkaar te scheiden, vereenvoudigt de architectuur en kunnen routers alleen daar worden ingezet waar dat nodig is. Dit brengt ook nog eens kostenbesparingen met zich mee, de roundtrip delay wordt beperkt en het beheer is eenvoudiger.

Op het evenement Datacenter Interconnect sprak René Bartelink, director Technology & Solutions bij Arcadiz, over het zelf organiseren of uitbesteden van een glasvezelverbinding. Zijn adviezen zijn verwerkt in de tien concrete handvatten in dit artikel. Bartelink: “Kijk welke dark fiber providers bij jou in de buurt liggen en praat met verschillende van hen. Die gesprekken zijn gratis en je doet er veel kennis mee op. Het eigen groeiscenario is belangrijk bij de keus zelf doen of uitbesteden. Het maken van de business-case is eenvoudig. De complexiteit zit in het inschatten van het groeiscenario. Dat is in grote mate bepalend voor de keus.”

Geef een reactie