Bandbreedte zakelijk dataverkeer blijft stijgen

Bandbreedte zakelijk dataverkeer blijft stijgen

Digitale transformatie lijkt misschien een trendy concept. Maar wie om zich heen kijkt, ziet hoe overheid en bedrijven al volop profiteren van digitale technologie.

Denk aan de introductie van digitaal leren en toetsen in het onderwijs. Of neem domotica die ouderen zorg op afstand biedt, zodat zij langer op een veilige manier zelfstandig kunnen blijven wonen.

Ook het live volgen van een operatie door studenten in een collegezaal is inmiddels werkelijkheid. En wereldwijd schieten in grote steden smart city-projecten uit de grond, bedoeld voor leefbaardere, stedelijke omgevingen. Digitale transformatie is de realiteit van nu.

 

Breedbandtechnologie als aanjager

De belangrijkste aanjager voor de digitale transformatie is de beschikbaarheid van bandbreedte. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn er op dit gebied de afgelopen vijf jaar enorme stappen gezet.

Zo beschikte in 2017 68 procent van de bedrijven met tien of meer medewerkers over een capaciteit van ten minste 30 Mb/s. Ter vergelijking: in 2012 was dat nog maar 36 procent. Verder werkte ruim een kwart afgelopen jaar al met bandbreedtes van boven de 100 Mb/s.

 

31 miljard verbonden apparaten

Bedrijven mogen nu nog goed uit de voeten kunnen met de beschikbare capaciteit, het is niet gezegd dat dat zo blijft. Want één ding is zeker: de vraag naar capaciteit neemt de komende jaren in alle sectoren razendsnel toe. Een belangrijke reden daarvoor is het Internet of Things (IoT). Volgens prognoses zullen er in 2020 wereldwijd maar liefst 31 miljard apparaten met het internet verbonden zijn. Al deze apparaten verzamelen data en sturen die via het internet naar een centraal punt, de ‘cloud’.

De Amerikaanse chipfabrikant Intel voorspelt dat al deze apparaten een enorme toename opleveren van de data die via netwerken, zowel vast als mobiel, wordt verstuurd. Alleen een ‘slimme fabriek’ levert over twee jaar dagelijks 1.000.000 GB aan gegevens op. De zelfrijdende auto is op zijn beurt weer goed voor 4.000 GB data per dag. Ter vergelijking: de ‘gemiddelde’ internetgebruiker neemt in 2020 dagelijks ongeveer 1,5 GB aan dataverbruik voor de rekening.

 

Eisen aan het netwerk

Door al deze ontwikkelingen groeit de behoefte aan een sterk fundament, in de vorm van een solide netwerk. Daarbij speelt glasvezeltechnologie een cruciale rol.

Op dit moment is de maximale internetsnelheid over glasvezel op 16 Tb/s, vele malen meer dan wat er met het traditionele koper en coax mogelijk is. Glasvezel is ook toekomstbestendig: onderzoekers zijn al met succes bezig om de doorvoersnelheid van deze netwerktechnologie verder op te waarderen.

 

Betrouwbaarheid

Naast snelheid van een netwerk is ook hoge betrouwbaarheid nodig. Nu iedere organisatie steeds afhankelijker is van toegang tot digitale bronnen, is downtime immers geen optie.

Daarom bouwen netwerkaanbieders redundantie in en nemen organisaties vaak dubbele lijnen af, zodat zij bij een calamiteit direct kunnen wisselen van verbinding.

Hét kenmerk van een kwaliteitsnetwerk, zoals bij glasvezelnetwerkexploitant Eurofiber, is dat het alleen op klantlocaties of op een actieve PoP-locatie boven de grond komt. Onder de grond is de kans op storingen immers minimaal.

Zonder goede connectiviteit heeft digitalisering geen kans van slagen. Organisaties doen er goed aan zorgvuldig op zoek te gaan naar zowel applicaties als de juiste netwerkverbindingen. Want die verbindingen zijn uiteindelijk de brandstof voor alle processen.