ICT-sector krimpt 1,1% in tweede kwartaal 2020

werkende vrouwen silhouet Google werknemers

De ICT-sector kromp in Q2 met 1,1% ten opzichte van vorig jaar. Daarmee doet de sector het relatief goed ten opzichte van de meeste andere sectoren. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. De hele Nederlandse economie kromp in het tweede kwartaal met een ‘catastrofale’ 8,5%.

In de ICT-sector is de afgelopen maanden fors minder geïnvesteerd. Alleen investeringen in hardware namen toe. Dat komt waarschijnlijk door de enorme toename in werken op afstand. De enorme krimp in andere sectoren zal ook doorwerken in de omzet van de ICT-sector.

Leden van NLdigital verwachten dan ook dat ze in het derde kwartaal de grootste impact zien van de coronacrisis. Begin oktober komt daarom een nieuwe survey onder de leden.

Uit de eerder monitor van NLDigital bleek als dat 60% van de bedrijven afgenomen inkomsten had omdat klanten andere prioriteiten stellen. De grootste impact was volgens 9% omdat klanten in financiële nood zitten als grootste impact.

De verwachting voor het derde kwartaal is dat dit stijgt naar 19%. Bedrijven lijken zich vooral zorgen te maken om de impact van de Coronacrisis op hun klanten. Een grote meerderheid van de bedrijven (80%) heeft op dit moment te maken met opdrachten die worden uitgesteld.

29% ziet dat klanten opdrachten helemaal annuleren. 32% ziet dat klanten uitstel van het betalen van facturenaanvragen. ICT-bedrijven zijn ook een stuk somberder over de hele Nederlandse economie dan over de totale omzet in de eigen sector. Dit bevestigt het beeld dat ze de meeste directe impact zien bij hun klanten.

Gerelateerde berichten...

X