Grote toename internetverkopen eerste kwartaal 2020

Webwinkelen Europese webwinkels

De omzet van internetverkopen in de detailhandel was in het eerste kwartaal 19,1 procent hoger. Dat is de hoogste groei sinds het eerste kwartaal van 2018. Toen was het 21,1 procent. Tegelijk daalde het ondernemersvertrouwen en steeg het faillissementen. Dat meldt het CBS.

Volgen het CBS was de internetomzet van de multichannelers in het eerste kwartaal 20,8 procent hoger dan een jaar eerder. Bij de pure internetverkopers (postorderbedrijven en webwinkels) was de omzet 18 procent hoger.

 

Ondernemersvertrouwen

Het vertrouwen van detailhandelaren bereikte aan het begin van het tweede kwartaal van 2020 met –12,8 het laagste punt sinds de start van de meting, in het vierde kwartaal van 2008. Tijdens de financieel-economische crisis werd in het vierde kwartaal van 2009 het vorige dieptepunt bereikt (–9,1).

Het aantal faillissementen in de detailhandel nam iets toe. Er gingen in het eerste kwartaal van 2020 97 detailhandelsbedrijven failliet, 8 meer dan in het vierde kwartaal vorig jaar. Het CBS maakt de kanttekening dat de cijfers in dit artikel voorlopig zijn en bijgewerkt tot en met 30 april 2020. Later in het jaar kunnen de cijfers nog worden bijgesteld. Zeker gezien de coronacrisis doet het CBS geen voorspellingen. Het idee is wel dat de internetverkopen hoog blijven.

 

Vorig jaar

Vorig jaar zetten internetverkopers zetten ook meer om. In het tweede kwartaal vorig jaar zette de sector als geheel 2,7 procent meer om. Dit is vergeleken met dat zelfde kwartaal een jaar eerder. Het totale volume was 2,4 procent groter.

Gerelateerde berichten...

X