ICT-student maakt 3D animatievideo voor neurochirurgie-afdeling Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis

3D animatievideo Elisabeth Tweesteden

Een derdejaars ICT-student maakte een 3D animatievideo voor de neurochirurgie-afdeling van het Tilburgse Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis. Dit moet patiënten en familie een duidelijk beeld geven van een zware of ingewikkelde operatie.

De derdejaars student Jules Schonenberg van  de Fontys Hogeschool ICT bedacht de oplossing tijdens zijn stage op de communicatie-afdeling van het ziekenhuis. Het gaat in dit geval om het uitbeelden van een zogeheten Jannetta operatie.

3D animatievideo

De Jannetta operatie moet aangezichtspijn bij patiënten verhelpen. Jules heeft een 3D animatievideo in Cinema 4D gemaakt. Jules: “Cinema 4D is een 3D softwarepakket dat gebruikt wordt voor het maken van graphics en animaties. Voordat ik de video kon gaan maken moest ik eerst de verschillende modellen (hoofd, schedel, hersenen, ruggengraat) maken via Blender. Ik heb de gedownloade modellen zo aangepast dat ze allemaal perfect in elkaar passen zodat je toch een waarheidsgetrouw model hebt. Vervolgens heb ik de video in Cinema 4D gemaakt met keyframes, van tevoren bedachte camerahoeken en transparantie.”

Jules deed onderzoek bij hoe andere ziekenhuizen dit probleem aanpakken, zoals bij het Jeroen Bosch-, Catharina- en Amphia ziekenhuis. Zij maken ook gebruik van 3D middelen. Het Jeroen Bosch doet dit met behulp van VR-brillen en bij het Catharina met 3D scans (zoals echografieën, CT-scans en mammogrammen.)

Het ziekenhuis gaat de toepassing blijvend inzetten bij patiënten.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X