Europees Octrooibureau (EOB): Nederland Europese hub voor innovatie 3D-printing

Eurpoese vlag met gele sterren

Volgens het Europees Octrooibureau (EOB) staat Nederland in de top van Europese landen met octrooiaanvragen voor 3D-printing. de regio Eindhoven spant de kroon. Dat blijkt uit een nieuwe studie van het EOB.

Het Europese Octrooibureau becijferde dat 21% van alle Nederlandse octrooiaanvragen voor 3D-printtechnologie afkomstig is van universiteiten en researchinstituten. Deze aanvragen groeiden tien keer zo snel als alle andere aanvragen. Europa is als geheel ook koploper op het gebied van 3D-printing, nog vóór de VS en Azië.

Actieve aanvragers

Nederlandse uitvinders en onderzoekers horen tot de meest actieve aanvragers van octrooien bij het Europees Octrooibureau (EOB), zeker als het gaat om additive manufacturing (AM), ook bekend als 3D-printing.  Nederland heeft in Europa met octrooiaanvragen voor 3D-printtechnologie de vierde plek in. Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk gaan voor.

Op de geografische ranglijst van meest actieve regio’s met 3D-printing gerelateerde octrooiaanvragen, staat Zuidoost-Noord-Brabant (regio Eindhoven) op de vijfde plaats. München, Barcelona, Zürich en Berlijn zitten daar net voor.

Boven Europees gemiddelde

Universiteiten en onderzoeksinstituten hebben bij deze onderzoeken een aandeel van 21%. Dit aandeel uit de academische hoek is hoger dan van elk ander Europees land . Het zit zelfs flink boven het Europese gemiddelde van 12% in die sector. Onderzoeksinstituut TNO, organisatie voor Toegepast-Natuurwetenschappelijk Onderzoek, is de topper. In het rapport zijn zij met 97 aanvragen genoemd als de nummer 1-aanvrager op het gebied van 3D-printing in de onderzoekssector. Op grote afstand daar achter staan de Universiteit Twente met 10 aanvragen en het Academisch Ziekenhuis Maastricht met zes aanvragen.

In het algemeen signaleerde het Europees Octrooibureau een snelle stijging van 3D-printtechnologie octrooiaanvragen. De gemiddelde toename was jaarlijks 36% in de afgelopen jaren (2015 – 2018). Dit is tien keer meer dan de gemiddelde jaarlijkse groei van alle octrooiaanvragen bij het EOB.

DSM

Tot de grote Nederlandse aanvragers behoren Airbus, DSM, TNO, Philips, en Signify. Luxexcel en Suprapolix. Zij hebben een aandeel van 17% en behoren tot de belangrijkste Nederlandse aanvragers van 3D-printing in de sector MKB.

Naarmate de 3D-printtechnologie volwassen wordt, ziet het bureau de waarde ervan in het efficiënter maken van industriële productie door minder gebruik van materialen. Tegelijkertijd wordt de constructie van complexe vormen vereenvoudigd.

Daardoor heeft de technologie in potentie het vermogen hele waardeketens in de industrie opnieuw te ontwerpen. Uit het EOB-onderzoek blijkt dat de gezondheidssector sinds 2010 de grootste vraag naar 3D-printing octrooien heeft gegenereerd (4.018 aanvragen). Dit wordt gevolgd door de energiesector en de transportsector, die respectievelijk 2.001 en 961 aanvragen hebben ingediend.

 

Gerelateerde berichten...

X