3min Ondernemen

Innovatieprestaties EU stijgen: Nederland in top 5

Innovatieprestaties EU stijgen: Nederland in top 5

Nederland haalt de top vijf in de lijst van innovatieprestaties van EU-landen. Dat blijkt uit het European Innovation Scoreboard.

De innovatieprestaties van de Europese Unie stegen sinds 2017 met 10%. In het afgelopen jaar stegen de gezamenlijke prestaties met een half procentpunt. In elf lidstaten namen de prestaties juist af.

Het European Innovation Scoreboard van de Europese Commissie vergelijkt en beoordeelt de onderzoeks- en innovatieprestaties van de EU-lidstaten, andere Europese landen en een aantal derde landen.

Denemarken blijft bovenaan staan

Denemarken blijft in de index bovenaan staan en is daarmee de meest innovatieve lidstaat. Ze nemen dit jaar de plaats in van Zweden, dat tussen 2017 en 2022 bovenaan stond. Ons land staat op de vijfde plaats en valt daarmee in de categorie Innovation Leaders. Nederland scoort 125,7% ten opzichte van het gemiddelde van alle EU-landen.

Het Scoreboard helpt om zicht te krijgen op zowel sterke als zwakke kanten van het nationale innovatiesysteem van een land. Ons land heeft volgens de metingen een solide systeem voor onderzoek en innovatie. ‘We’ profiteren daarbij van veel en sterke internationale connecties. Belangrijk pluspunt is dat Nederland goed in staat is om talent uit het buitenland aan te trekken.

Nederland scoort verder hoger dan gemiddeld als het gaat om het aantal mensen dat tertiair onderwijs volgt (opleidingen na de middelbare school). Zeker 55% van de bevolking volgt na de middelbare school nog een opleiding, wat ons land de vijfde plaats in de lijst bezorgt. Met een leven lang leren, mensen die op latere leeftijd een of meer aanvullende opleidingen volgen, staat Nederland op de derde plaats. Zeker 26% van de bevolking volgt een dergelijke opleiding.

Nederland koploper internationale samenwerking

Internationaal wetenschappelijk gezien scoort ons land nog hoger met een top 5-notering van de EU-landen. Het gaat dan om internationale samenwerking op wetenschappelijk gebied en publicaties met een hoge impact. Verder is ons land aantrekkelijk voor buitenlandse promovendi. Ons land heeft een internationaal erkend onderzoeks- en onderwijssysteem waarmee ons land 48% van de buitenlandse promovendi aantrekt. Het enige waar ons land in achterloopt is het aantal studenten dat slaagt in technische vakgebieden. Daarin is sinds 2017 geen groei te bespeuren.

Private investeringen in R&D (research and Developent), inclusief investeringen in durfkapitaal zijn volgens de index juist weer een sterk punt van ons land. Nederland presteert beter dan gemiddeld, ook als het gaat om investeringen in durfkapitaal. Dat laatste kent zelfs een flinke groei. De stijging is 67 procentpunt tussen 2017 en 2024. De sector kreeg ook meer overheids- en belastingsteun. In 2024 was dat 137,8% van de gemiddelde in EU-landen.

Volgens het European Innovation Scoreboard doen mkb-bedrijven in ons land meer dan gemiddeld aan product- en bedrijfsinnovaties dan het EU-gemiddelde. Ons land scoort 111% tegen 106,4% gemiddeld in Europa in 2024. Verder blijkt dat meer innovatieve mkb-bedrijven samenwerken met anderen. Ook dat is gemiddeld hoger: 150,1% van het gemiddelde in de EU dit jaar.

Publiek-private samenwerking in de plus, innovatie-uitgaven per medewerker in de min

Het hoogst scoort ons land in de innovatie-output, vooral publiek-private publicaties die tot stand kwamen door samenwerking. Nederland presteert daarbij ongeveer drie keer beter dan gemiddeld in de EU. De groei was sinds 2017 55 procentpunten.

Toch is niet alles rozengeur en maneschijn. Het stijgingspercentage van het bbp in de publieke sector, inclusief overheid en hoger onderwijs dat naar R&D gaat was slechts 0,7%. Dat is net iets boven het EU-gemiddelde en kent sinds 2017 bovendien zelfs een negatieve groei. De  innovatie-uitgaven per werknemer lagen in 2024 bovendien met 86,9% onder het EU-gemiddelde.

Tip: