Industriële controlesystemen vaak onvoldoende beschermd

industriële

Veel industriële controlesystemen (ICS) in Nederland zijn niet of onvoldoende beveiligd. Dit, terwijl een hack van deze systemen tot gevaarlijke situaties kan leiden. Dat blijkt uit een onderzoek van KPN Security naar aanleiding van een hack bij een watervoorzieningsbedrijf in de Verenigde Staten, waarbij een cybercrimineel probeerde het drinkwater te vergiftigen. Ook in Nederland zijn veel van dergelijke controlesystemen eenvoudig toegankelijk.

Standaardwachtwoord

De onderzoekers troffen via relatief eenvoudige Google-zoekopdrachten veel systemen aan die niet of nauwelijks waren beveiligd. Zo waren veel ICS voorzien van een standaardwachtwoord van de leverancier. Inloggen is dan ook vaak kinderspel, omdat op internet overzichten van deze standaardwachtwoorden per fabrikant te vinden zijn.

Toxische waarden

Het hacken van een ICS kan leiden tot zeer gevaarlijke situaties, zeker als het systeem processen uit de vitale infrastructuur aanstuurt. De recente hack bij een watervoorzieningsbedrijf in Florida toonde dat genadeloos aan. Een cybercrimineel kreeg daar toegang tot systemen waarmee bepaalde stoffen in het water tot toxische niveaus te verhogen waren.

De onderzoekers kregen tijdens het onderzoek onder andere eenvoudig toegang tot een ICS van een gebouwencomplex in Eindhoven. Daarbij hadden ze inzage in zaken als de kamertemperatuur en een inventarisatie van gebruikte systemen.

Maatregelen

De onderzoekers adviseren altijd het standaardwachtwoord te veranderen en de systemen met bijvoorbeeld firewalls en IP-whitelisting waar mogelijk ontoegankelijk te maken voor de buitenwereld. Ook het opstellen van responsible disclosure-procedures is volgens de onderzoekers verstandig, zodat ethical hackers gevonden kwetsbaarheden eenvoudig en veilig kunnen melden.

Gerelateerde berichten...