ING investeert in veelbelovende nieuwe spelers Nederlandse chipindustrie

fotonica-chip NXP Smart Photonics ASML chipindustrie

ING investeert in het snelgroeiende Rotterdamse semiconductorbedrijf Nearfield Instruments. Het is de tweede investering in korte tijd van ING in de Nederlandse chipindustrie. Eerder dit jaar nam ING deel aan de investeringsronde voor SMART Photonics.

Sterke chipindustrie
De investeringen bevestigen het vertrouwen van de bank in de Nederlandse halfgeleider en fotonica-industrie. En onderstrepen het belang van een sterke Europese chipsector. Dit is noodzakelijk voor de energietransitie. Dit, omdat microchips een essentieel onderdeel vormen voor toepassingen voor zon- en windenergie. En voor elektrisch vervoer. Daarnaast maken deze chips technologische toepassingen sneller en energiezuiniger.

Versterking halfgeleiderindustrie
ING is de enige bank die participeert in de meest recente investeringsronde van €27 miljoen voor Nearfield Instruments. En is ook de enige nieuwe investeerder. Dit naast bestaande Nederlandse investeerders Innovation Industries, het Deep Tech Fonds van Invest-NL en TNO. De investering past in de langetermijnstrategie van de bank. Het wil de positie van de Nederlandse halfgeleider en fotonica-industrie verder versterken. Om die reden helpt ING niet alleen bij de financiering van grote strategische spelers. Maar ook met investeringen in veelbelovende scale-ups, de bepalende Europese techspelers van morgen.

Nichebedrijf met oplossingen voor wereldwijde chipmakers
Nearfield Instruments is een halfgeleiderbedrijf actief in metrologie en inspectie (M&I), dat procescontrole-oplossingen biedt voor ’s werelds meest toonaangevende chipmakers zoals Samsung, TSMC, Intel, of SK Hynix. Nearfield is in 2016 opgericht als spin-off van TNO met het hoofdkantoor in Rotterdam en vestigingen in Eindhoven en Zuid-Korea.

Het is de tweede investering van de bank in de chipindustrie dit jaar. Eerder dit jaar nam ING al deel aan een investeringsronde van €100 miljoen in SMART Photonics, waarbij naast €60 miljoen van de overheid nog €40 miljoen werd geïnvesteerd door een consortium van bestaande en nieuwe investeerders.

Energieverbuik datacenters verminderen
Waar Nearfield Instruments zich richt op de verdere verbetering van processen van de allerkleinste chips die steeds complexer worden, richt SMART Photonics zich op de volgende generatie fotonische chips, die toegepast kunnen worden in elektrische en zelfrijdende auto’s of bijvoorbeeld het energieverbruik van datacenters drastisch kunnen verlagen.

In lijn met Europese ambities technologiesector
De investeringen in de zogenoemde deep tech-bedrijven (kennisintensieve start-ups) zijn in lijn met de Europese Chips Act, waarmee Brussel het concurrentievermogen in de halfgeleiderindustrie wil versterken door de subsidiëring van de eigen chipindustrie. Om hun concurrentiepositie wereldwijd te kunnen verzilveren, hebben veelbelovende scale-ups dringend behoefte aan opschaling en daarvoor zijn overheidssubsidies alleen niet voldoende.

Gerelateerde berichten...