ING: tien procent minder pinbetalingen sinds begin Q4

pinbetalingen

Sinds het begin van het vierde kwartaal is het aantal pinbetalingen gedaald met zeker
10 procent. Dat blijkt uit recente berekeningen van ING.

Volgens de bank was de totale waarde van de transacties in de zeven dagen t/m zondag 8 november zowel in als buiten Nederland zelfs 14 procent lager dan normaal. Vlak voor de gedeeltelijke lockdown was dat zo’n -7procent, in de eerste week erna zakte het niveau naar -16 procent.

In het vorige kwartaal was dat twee procent minder dan onder normale omstandigheden het geval zou zijn. Volgens de bank speelt de tweede lockdown hierin een rol. Pinbetalingen doen gebeurt sinds half oktober eenvoudigweg minder doordat winkels eerder dicht gaan. Ook de sluiting van de horeca en later bioscopen en pret- en dierenparken speelt een rol.

Harde klappen

De bank ziet ook duidelijk in de cijfers dat de sector recreatie en cultuur de hardste klappen krijgt. Daar liepen de pinbetalingen al langer terug maar na de instelling van de lockdowns werd er 50 procent minder gepind. En sinds begin november lagen de betalingen in die sector zelfs 75 procent lager.

De resterende 25% pin-omzet, die nog wel in de categorie ‘recreatie & cultuur’ plaatsvindt, betreft vooral transacties op locaties die verband houden met (korte) vakanties (bijvoorbeeld hotel, reisbureau). De daling bij ‘recreatie en cultuur’ zorgt ook dat de pin-omzetten van goederen en diensten verder uit elkaar gaan lopen.

In de categorie ‘vervoer’ wordt ook nog altijd flink (-25%) minder vaak met pin betaald dan gebruikelijk. Vooral het openbaar vervoer merkt het dat veel mensen dichtbij hun eigen huis blijven. Dat consumenten meer thuisblijven, minder uitjes en feestjes in het verschiet hebben, zien we in ‘fashion’. Daar vinden bijna een kwart minder pinbetalingen plaats.

Op andere plekken wordt veel meer gepind dan normaal. Beduidend meer pinomzet draaien bouwmarkten, tuincentra, en woonwinkels (+13%) en food retail (+15%). Veel van deze winkels hebben de afgelopen maanden geprofiteerd van thuisblijvers die meer spullen kochten.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...