Kabinet wil meldplicht voor overnames in Nederlandse telecomsector

Evolve IP

Partijen in de Nederlandse telecomsector die een bedrijf willen overnemen, moeten dit voortaan eerst melden aan het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Het gaat naast telecom vooral om sectoren van ‘vitaal belang’ als aanbieders van internet of datacenters.

Dit staat in het Wetsvoorstel Ongewenste zeggenschap telecommunicatie. Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) stuurde het gisteren naar de Raad van State. Het kabinet verwacht de wet na de zomer van 2018 bij de Tweede Kamer in te dienen.

 

Verboden

“Naar aanleiding van de meldingen kunnen overnames in deze sector worden verboden of teruggedraaid als nationale veiligheid of openbare orde in gevaar kunnen komen,” aldus het voorstel. “Bijvoorbeeld als de dienstverlening onbetrouwbaar wordt of uitval van voorzieningen dreigt.”

Staatssecretaris Keijzer: “Als internet, dataverkeer en telefonie niet goed werken, raakt het openbare leven ontwricht. Consumenten en ondernemers leiden bovendien economische schade. Nederland heeft veel profijt van een open economie. Maar het kabinet wil verhinderen dat onbetrouwbare, niet-transparante of criminele bedrijven aan onze nationale veiligheid komen. Daarom bescherm ik deze vitale sector en voer een meldplicht in. Dit is een vorm van actieve goedkeuring van belangrijke overnames die ook in het Regeerakkoord is afgesproken.”

 

Ingrijpen

De telecomsector omvat in het wetsvoorstel niet alleen aanbieders van mobiele-, vaste telefonie en internet. Ook bedrijven die vitale voorzieningen aanbieden zoals internetknooppunten, datacentra, hosting- en certificeringdiensten vallen hier onder, omdat ze van belang zijn voor continuïteit, betrouwbaarheid en veiligheid van de dienstverlening en de infrastructuur in Nederland. In Europa is wettelijk vastgelegd dat ingrijpen bij overnames door de overheid alleen toegestaan is bij redenen van dwingend algemeen belang, bijvoorbeeld als de nationale veiligheid of openbare orde in het geding is.

 

Analyse

De continuïteit en bescherming voor sectoren van vitaal belang is in Nederland onderdeel van verschillende wetten. Zo mogen beheerders van elektriciteits-, gas en drinkwaternetten alleen in publiek eigendom zijn. In andere sectoren zoals telecom denkt het Kabinet dat met de nieuwe wet goede dienstverlening en voldoende concurrentie door private bedrijven is georganiseerd.

Wel loopt er nog een onderzoek om te zien of de bescherming van de vitale sectoren ook echt voldoende is. Deze analyse vanuit het ministerie van JenV is dit jaar gereed.

 

Gerelateerde berichten...

X