Keijzer wil overnames in telecomsector kunnen terugdraaien

mast telecom telecomsector

Als het aan staatssecretaris Mona Keijzer van economische zaken ligt kunnen fusies in de telecomsector binnenkort worden verboden of teruggedraaid, Dat staat in het wetsvoorstel ongewenste zeggenschap telecom dat eerder deze week naar de Tweede Kamer ging.

Het gaat vooral om situaties waarbij nationale veiligheid of openbare orde in gevaar kunnen komen. Bijvoorbeeld als daardoor de dienstverlening onbetrouwbaar wordt of uitval van voorzieningen dreigt.

 

Basisbehoeftes

Volgens Keijzer zijn internet, dataverkeer en telefonie inmiddels  basisbehoeftes. “Als ze op grote schaal uitvallen of onbetrouwbaar worden, leidt dat tot maatschappelijke onrust en economische schade. Het kabinet wil voorkomen dat onze nationale veiligheid geraakt wordt door onbetrouwbare, niet-transparante of criminele bedrijven.”

 

Melden

Partijen die Nederlandse telecomvoorzieningen willen overnemen, moeten dit vooraf melden aan het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Het gaat hierbij om verkrijgen van invloed op aanbieders van telefonie, internet of datacenters.

De telecomsector omvat in het wetsvoorstel niet alleen aanbieders van mobiele-, vaste telefonie en internet. Ook internetknooppunten, datacentra, hosting- en certificeringdiensten vallen hier onder. Ze zijn namelijk van belang voor continuïteit, betrouwbaarheid en veiligheid van de dienstverlening en de infrastructuur in Nederland.

In Europa is wettelijk vastgelegd dat ingrijpen bij overnames door de overheid alleen mag bij redenen van dwingend algemeen belang. Dit kan bijvoorbeeld als de nationale veiligheid of openbare orde in het geding is.

Gerelateerde berichten...

X