Klapperbord terug op Utrecht CS maar dan digitaal

Utrecht CS oud klapperbord

Het oude klapperbord op Utrecht Centraal Station is terug maar dan in digitale vorm. Precies tien jaar nadat het beroemde vertrektijdenbord op station Utrecht Centraal verdween, hangt er ongeveer op de zelfde plek weer een megascherm met reisinformatie.

Het oude vertrektijdenbord verhuisde in 2011 naar het Spoorwegmuseum. Het nieuwe digitale scherm is 36 vierkante meter. Station Utrecht Centraal is het vierde station na Schiphol, Den Haag Centraal en Rotterdam Centraal dat een dergelijk scherm krijgt. Het scherm in Utrecht is wel veruit het grootste.

Het nieuwe ‘XL-scherm’ klappert niet zo mooi als het oude bord, maar het geeft reizigers wel in één oogopslag alle nodige informatie. Zij zien voortaan alle vertrekkende treinen van het komende half uur en reisadviezen op een scherm bij elkaar. Het bord wordt centraal aangestuurd. Wijzigingen kunnen dus meteen worden verwerkt.

Met de ingebruikname van het bord gaat een grote wens van reizigers en reizigersvereniging Rover in vervulling. “Veel reizigers vragen al jaren om terugkeer van het grote scherm, zodat zij vanaf een afstand meteen kunnen zien waar zij heen moeten lopen”, stelt Rover-directeur Freek Bos, “bovendien is het bord altijd een geliefd herkenningspunt voor reizigers die elkaar hier op het station ontmoeten.”

Projectmanager Henk Bulthuis van ProRail: “Het scherm bestaat uit ruim twee miljoen pixels en zeven miljoen led-lampjes. Het past de sterkte van de led-lampjes slim aan op basis van het licht in de stationshal, zodat de reisinformatie zo goed mogelijk te zien is. Ook naar de plek en de hellingshoek van het scherm hebben we goed gekeken. We hebben rekening gehouden met de leesbaarheid vanuit alle hoeken en met de looproutes van reizigers.”

Het scherm dient als aanvulling op de reisinformatie in de NS-app, op de website en de kleinere schermen op de stations.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...