KLM CIO Paul Elich niet afgeschrokken door dubbele legacy

legacysystemen

Grote organisaties met een flinke voorgeschiedenis kampen nogal eens met ict-legacy die innovatieremmend kan werken. KLM heeft door Air France ook nog eens een dubbele legacy, maar CIO Paul Elich laat zich daar niet door afschrikken. “Innovatie heeft een solide basis nodig”, stelt hij.
“IT is door zijn aard zeer complex en ook wij zijn een complexe organisatie”, begint CIO Paul Elich van KLM. Hij vertelt dat de luchtvaartmaatschappij een relatief oud bedrijf is met een gegroeid it-landschap. De staat van de ict-infrastructuur waar hij over gaat, is namelijk niet by-design. “De architectuur en infrastructuur wordt gevormd door een lappendeken van subsystemen”, zegt hij openlijk.

 

Samengaan

Het samengaan met Air France heeft deze situatie nog versterkt. Elich spreekt van een ‘dubbele heritage’ aan ict-systemen. Met zijn woordkeus vermijdt hij de negatieve connotatie van de veelgebruikte term ‘legacy’. De samensmelting met Air France heeft de ICT van KLM flink beroerd. Er is geen sprake van een rechttoe-rechtaan integratie van álle ict-systemen. “Aan de voorkant zijn we twee airlines, aan de achterkant zijn we zoveel mogelijk één airline.”

Waar het mogelijk en vooral zinnig is om te consolideren, gebeurt dat ook. “Onze grote, commerciële systemen zijn al veel samengevoegd: bijvoorbeeld voor reserveringen, voor inventory, voor departures.” Elich noemt het Europese boekings- en e-commercesysteem Amadeus, waarvoor KLM veel samenwerkt met externe partners.

 

Externe partners

Hetzelfde geldt voor SITA, een multinational it-bedrijf dat is opgezet door en voor luchtvaartmaatschappijen. “We werken veel samen met externe partners. Zij zijn erg belangrijk voor onze applicatie-performance.”

Naast de zogeheten commerciële luchtvaart heeft KLM ook ict-omgevingen voor vrachtvervoer en de eigen technische activiteiten, zoals onderhoud van de luchtvloot. Eerstgenoemde is ook al samengebracht tot één nieuw systeem. Het tweede, engineering & maintenance, wordt daarna aangepakt. Daar komen voorraadbeheer, supply chain management en financiën bij kijken.

Lees het hele verhaal online of in IOCT/Magazine van oktober.

Gerelateerde berichten...