Klöpping claimt 1 miljard van Google en Apple

Apple logo op telefoon

Stichting App Stores Claims, opgericht door tech-ondernemer Alexander Klöpping wil een massaclaim indienen tegen Google en Apple, meldt het FD maandag. De techgiganten rekenen tot 30 procent commissie voor betalingen in hun appwinkels. Appontwikkelaars zien zich vervolgens gedwongen de kosten door te berekenen aan hun klanten. De stichting wil 1 miljard euro terughalen voor gedupeerde consumenten.

Apple-belasting

Klöpping stoort zich al langer aan de monopoliepositie van techgiganten Google en Apple en spreekt van een ‘Apple-belasting’, schrijft het FD. Appontwikkelaars zijn verplicht om gebruik te maken van het betaalsysteem van de appwinkels van Google en Apple. Ze mogen geen andere betaalmethode aanbieden, want dan wordt de app uit de winkel gegooid en verliest de ontwikkelaar toegang tot de klanten.

Maar Apple en Google rekenen een commissie van 30 procent. “Volstrekt arbitrair”. Klöpping: “Daardoor betaal je als consument ook veel te veel.” Ondertussen verdienen Apple en Google tientallen miljarden dollars per jaar aan de commissie die zij innen.

Monopoliepositie

Apple en Google liggen al langer onder vuur, omdat de bedrijven misbruik zouden maken van hun monopoliepositie. Zo moet Apple zich in de Verenigde Staten al verdedigen tegen beschuldigingen van Epic Games. De ontwikkelaar zegt dat Apple zijn App Store als een monopolist beheert. Volgens Epic heeft Apple te veel macht en stelt het bedrijf onredelijke eisen. Ook in het VK, Australië, Rusland, Japan en Zuid-Korea lopen zaken.

Datingapps

In Nederland stelde de Autoriteit Consument & Markt (ACM) vorig jaar vast dat Apple zijn markmacht in de App Store misbruikt ten opzichte van aanbieders van datingapps. Apple moest van de Autoriteit zo snel mogelijk zorgen dat datingapp-aanbieders naast het betaalsysteem van Apple zelf in de App Store aanbiedt, ook andere betaalsystemen kunnen gebruiken. Daarbij moeten deze aanbieders de mogelijkheid krijgen om in hun app zelf te verwijzen naar andere betaalmogelijkheden.Nederlandse datingapps moeten Apple sinds die uitspraak 27 procent commissie betalen in plaats van het gebruikelijke tarief van 30 procent.

Gerelateerde berichten...