Kopernetwerk KPN in 2023 buiten gebruik

glasvezel aanleg straat ligt open

Het kopernetwerk van KPN gaat in 2023 helemaal buiten gebruik. Het gaat in eerste instantie om alle adressen waar glasvezel ligt. In enkele proefgebieden wordt het kopernetwerk al eerder uitgezet. Dat maakt de provider bekend.

Begin 2023 stelt KPN op nagenoeg 2,4 miljoen adressen waar glasvezel ligt de koperverbinding buiten gebruik. Wie dan nog gebruik maakt van koper, kan door de provider alsnog glasvezel krijgen. De reden voor het stoppen met koper is dat het onderhoud van een soort systeem makkelijker en goedkoper is.

 

Uitrollen

De uitbreiding van het glasvezelnetwerk gaat intussen ook door. KPN rolt dit moment in ruim 70 gebieden glasvezel uit. Tot eind 2021 komen er circa 1 miljoen nieuwe aangesloten adressen bij.

“Om als samenleving de vruchten te kunnen plukken van de digitalisering hebben we glasvezel nodig.” Dat stelt Babak Fouladi, Chief Technology & Digital Officer en lid van de Raad van Bestuur van KPN. “Glasvezel is de toekomstvaste technologie voor het vaste netwerk. Daarom leggen we op grote schaal glasvezel aan en zullen we in gebieden waar glasvezel en koper ligt op termijn dit laatste netwerk uitzetten en de dienstverlening via een volledige glasvezelverbinding leveren.”

 

ACM

De uitrol van glasvezel gaat intussen niet altijd zonder problemen. Eind vorig jaar riep de Autoriteit Consument & Markt (ACM) alle aanbieders van nieuwe glasvezeldiensten op consumenten beter vooraf te informeren over hun aanbod. Aanbieders geven vaak onvoldoende informatie over de termijn waarbinnen het nieuwe glasvezelnetwerk zal zijn aangelegd. Dat is ook een reden dat koper nog niet is uitgefaseerd.

Dat zelfde geldt voor informatie over de voorwaarden waaronder consumenten van het contract afkunnen. Ook de kosten voor het later afnemen van deze diensten zijn vaak onduidelijk. Of en zo ja hoe KPN dit gaat handhaven is nog niet duidelijk.

 

Gerelateerde berichten...

X