Kort nieuws buitenland: Apple’s chip toch te hacken, Intel investeert in Italië

buitenland

Elke vrijdag presenteert ICT/Magazine opvallende tech-berichten uit het buitenland.

Apples M1-Chip gekraakt

Op het gebied van security heeft Apple een sterke reputatie. Dat geldt niet alleen voor devices, maar ook voor de M1-Chip die er het hart van vormt. Experts van back-up-specialist DriveSavers hebben het volgens Computerwoche toch voor elkaar gekregen de beveiliging te trotseren. De experts slaagden erin de kritische componenten te identificeren die voor het hacken van data op Apple-computers omzeilt moeten worden. In de praktijk zetten ze microchips van zwaar beschadigde Apple moederborden om naar functionerende omgevingen om zo bij de data te komen.
Eenvoudig was dat niet, omdat de M1-chips die Apple gebruikt zo zijn ontworpen dat derden niet binnen kunnen dringen. Daarom is een SSD-controler, die het in- en uitgaande dataverkeer controleert, in de chip zelf ingebouwd. Toch lukte het de deuren te openen. Boodschap: back-ups zijn nodig. Ook voor Apple-gebruikers.

Italiaanse overheid dicht bij deal Intel-chipfabriek

Vier maanden geleden kondigde Intel aan 82 miljoen euro te investeren in de supply chain voor halfgeleiders in Europa. Italië zou nu op het punt staan een investering van 5 miljoen dollar binnen te slepen. Intel gaat een nieuwe fabriek gaan bouwen in het Zuid-Europese land, aldus CRN.com.
De Italiaanse regering zet de onderhandelingen onder druk, om de deal te kunnen sluiten vóór de parlementsverkiezingen van 25 september aanstaande. Bronnen zeggen dat de overeenkomst op 31 augustus ondertekend wordt.

Oekraïne legt bot farm het zwijgen op

De Oekraïense cyberpolitie zegt een grote bot farm met een miljoen bots te hebben gesloten. De bots werden gebruikt om desinformatie te verspreiden op sociale netwerken. Dit bericht DataNews.
Bedoeling van de bot farm was om officiële informatie die uit Oekraïne komt in diskrediet te brengen, zegt de politie. De berichten die ze uitstuurden komen overeen met de Russische lijn en er wordt dan ook vermoed dat de bots werden bestuurd door leden van de Russische geheime dienst.
De bot farm had locaties in Kiev, Kharkiv en Vinnytsia, met in totaal zo’n miljoen bots. De beheerders gebruikten vijfduizend SIM-kaarten om nieuwe sociale media-accounts aan te maken, en zo’n tweehonderd proxyservers om hun IP-adressen te verbergen.

Gerelateerde berichten...