Kort nieuws buitenland: HP vergoedt gebruikers alternatieve cartridges, VS staan drones toe

buitenland

Elke vrijdag presenteert ICT/Magazine opvallende tech-berichten uit het buitenland.

HP vergoedt gebruikers alternatieve cartridges

HP Inc maakt anderhalf miljoen euro vrij om consumenten te compenseren wiens printer dienst weigerde na een update, meldt het Belgische Datanews. Die update blokkeerde het toestel als de gebruiker met cartridges werkte van andere merken.

De zaak werd getrokken door Euroconsumers, een cluster van consumentenorganisaties waar Test-Aankoop deel van uitmaakt. En die ook in Italië, Spanje en Portugal actief is. Zij stelden HP Inc in mei 2021 in gebreke en eisten 150 euro schadevergoeding per consuement.

HP Inc. komt daar nu deels aan tegemoet. Het schikt de zaak voor 1,5 miljoen dollar. Wie tussen 1 september 2016 en 17 november 2020 eigenaar of bezitter van een van de getroffen printers was, en die printer weigerde te werken met een vreemd inktpatroon, kan tot 50 euro eisen. Daar kan nog tot 45 euro bijkomen als je kan aantonen dat het verlies hoger ligt dan de schikkingsvergoeding.

Hoewel de Nederlandse reseller 123inkt.nl de problemen met de cartridges als eerste opmerkte, geldt de compensatie niet voor Nederlandse klanten.

VS staat commercieel gebruik drones toe

In een revolutionaire stap voor de luchtvaart heeft de Federal Aviation Administration (FAA) donderdag haar eerste goedkeuring gegeven voor volledig geautomatiseerde commerciële dronevluchten in de VS. Het tijdperk van commerciële drones is daarme aangebroken, stelt ZDnet.

De goedkeuring komt in de vorm van een nieuwe vrijstelling die door de FAA is verleend aan American Robotics, een dochteronderneming van Ondas Holdings, die de beperkingen opheft van de vorige vrijstelling die de activiteiten beperkte tot “onderzoek en ontwikkeling, opleiding van bemanningsleden en marktstudies”.

Eerder verleende de organisatie al ontheffing voor het gebruik van drones voor bewakings- en inspectiedoeleinden. Met de nieuwe vrijstelling kan American Robotics autonoom opereren binnen een straal van 10 mijl en inspecties uitvoeren op grote industriële locaties, pijpleidingen, spoorlijnen en hoogspanningslijnen.

Gerelateerde berichten...

X