KPN en APG mogen een joint-venture oprichten voor aanleg glasvezel

huishoudens

KPN mag samen met pensioenbeheerder APG een joint-venture oprichten voor de aanleg van glasvezel. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaf maandag haar goedkeuring.

Volgens de Autoriteit hebben KPN en APG geen overlap in activiteiten. De oprichting van de joint-venture zal de concurrentie bij de aanleg en het beheer van glasvezelnetwerken in Nederland dus niet in de weg staan.

Netwerken

De joint-venture gaat glasvezelnetwerken aanleggen naar bedrijven en huishoudens in gebieden waar KPN nog geen glasvezelnetwerk heeft liggen. KPN wordt hoofdgebruiker van deze netwerken, maar ook andere telecomaanbieders krijgen toegang.

Dat laatste heeft vooral de goedkeuring van de Autoriteit en gaat ervan uit dat dit op basis van volledig gelijkwaardige en concurrerende voorwaarden gebeurt. Op die manier hebben consumenten en bedrijven zo veel mogelijk keuze.

Verschillende concurrenten uitten intussen hun zorgen over de concurrentieproblemen bij de aanleg en toegang tot glasvezel. Maar een update van de marktstudie naar de uitrol van glasvezel biedt ook mogelijke oplossingen om de uitrol verder te stimuleren. Wel is er verder onderzoek of regulering van telecomnetwerken noodzakelijk en gewenst is om de concurrentie te waarborgen. de spreekwoordelijke vinger aan de pols bij de aanleg en exploitatie van glasvezelnetwerken blijft dus.

Digitale economie

De ACM heeft extra aandacht voor de voor- en nadelen van de digitale economie. Een goed werkende en landelijk dekkende glasvezelinfrastructuur is van groot belang voor de ontwikkeling van de digitale economie. Daarom zijn investeringen in netwerken van groot belang. Concurrentie zorgt daarbij voor een scherpe prijs, goede kwaliteit en innovatie.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...