KPN moet porteertarieven met terugwerkende kracht aanpassen

man belt mobiel mobiele telefoon

KPN moet de porteertarieven voor het overzetten van telefoonnummers naar een andere provider, met terugwerkende kracht aanpassen. Dat geldt ook voor nummerblokken voor bedrijven.
Dat bepaalt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) naar aanleiding van bezwaren bij een eerder besluit over die tarieven.

Op 29 januari 2019 bepaalde de ACM al dat KPN lagere tarieven moet hanteren voor overzetten van een nummer naar een andere telecomaanbieder. Dit zijn de zogenaamde porteertarieven. Deze zijn inmiddels verlaagd.

Naar aanleiding van bezwaren van zowel KPN zelf, zakelijke provider Voiceworks en anderen, heeft de ACM de tarieven opnieuw bekeken en besloten dat ze juist zijn.

 

Overstappen

De hoogte van het bedrag blijft dus staan. Wel moeten de tarieven met terugwerkende kracht gelden vanaf 18 januari 2017. Dit is namelijk het moment dat voor het eerst werd geklaagd bij de ACM. De oorspronkelijke datum van 1 maart 2019 vervalt dus.

Klanten die overstappen van de ene telecomaanbieder naar de andere, kunnen hun nummer houden. Voor het overzetten ervan mag een telecomaanbieder kosten in rekening brengen bij de andere aanbieder. Telecomaanbieders kunnen deze porteertarieven vervolgens doorberekenen aan hun klanten.

 

Ontmoedigen

Om te zorgen dat deze kosten klanten niet ontmoedigen om over te stappen, mogen de porteertarieven volgens de wet niet hoger zijn dan de daadwerkelijke kosten die een aanbieder maakt.

Volgens de Autoriteit was het KPN-tarief van €200 per nummerblok (meerdere nummers die bij elkaar horen, bijvoorbeeld van een bedrijf) veel hoger dan de daadwerkelijke kosten.

Het tarief van €2 per nummer bleek wel pas vanaf oktober 2017 te hoog. KPN heeft dat inmiddels aangepast naar €1,15 per nummer en € 42,80 per nummerblok.

KPN moet de porteertarieven voor het overzetten van telefoonnummers naar een andere provider, met terugwerkende kracht aanpassen. Dat geldt ook voor nummerblokken voor bedrijven.

 

Tele2

Daar is concurrent Tele2 het niet mee eens. Zij vinden dat KPN dat al moet doen over de periode vanaf de inwerkingtreding van de porteerwet, 13 juli 2006.

De ACM kan alsnog onderzoek doen naar deze periode. Dat gaat dan ook gebeuren.  Tele2 en een aantal andere partijen hebben bij de ACM een handhavingsverzoek ingediend om dit voor elkaar te krijgen.

 

Overzetten

Vorig jaar kreeg KPN het ook al aan de stok met de ACM over berekening van  onterechte toeslagen op tarieven voor het doorzetten van gesprekken van andere aanbieders. Die telecomaanbieders betalen dus teveel aan KPN.

De ACM legde KPN een last onder dwangsom op. De boete iwas 100.000 euro per dag, met een maximum van een miljoen euro.

Gerelateerde berichten...

X