Kunstmatige Intelligentie maakt Kunst met een grote K

robotica kinderhand en robothand boks

Onlangs bleek dat kunstmatige intelligentie daadwerkelijk Kunst met een grote K kan maken. Een kleine 350 jaar na het overlijden van Rembrandt van Rijn is een nieuw werk van ‘de meester’ verschenen. Begin april vond in Amsterdam de onthulling plaats van het nieuwe schilderij dat is gemaakt door een combinatie van data en technologie. Het project is een gezamenlijk initiatief van de TU Delft, Het Mauritshuis, Het Rembrandthuis en ING Bank, reclamebureau Walter Thompson Amsterdam en Microsoft. Het heeft tot doel om een discussie op gang te brengen over de relatie tussen kunst en algoritmes, tussen data en menselijke creativiteit, tussen technologie en emotie.

Om het portret van een man in 17de-eeuwse kledij met een witte kraag en hoed te kunnen maken, werd gebruikgemaakt van data van de volledige werken van de echte meester. Uit de 346 schilderijen en vele tekeningen en etsen van Rembrandt werd een database opgebouwd van maar liefst 168.263 fragmenten. Met behulp van diep lerende algoritmes en gezichtsherkenningstechnieken werd dit portret – dat bestaat uit 148 miljoen pixels – gecreëerd. Een team van data-experts, ontwikkelaars, engineers en Rembrandt-experts werkte ruim 18 maanden aan dit project, dat resulteerde in 150 gigabytes aan digitaal gerenderde beelden.

Aangezien het merendeel van Rembrandts oeuvre bestaat uit portretten, lag de keuze voor een portret voor de hand. Samen met de Rembrandt-experts werd de demografische segmentatie van de mensen uit de portretten gedefinieerd.

Lees het hele verhaal online of in ICT/Magazine van mei.

 

 

Gerelateerde berichten...