Kunstmatige superintelligentie en overgang naar deep learning

kunstmatige intelligentie digital twin

Er komt een wervelwind van nieuwe technologie op ons af. Een breed front van op elkaar inwerkende trends. Het gebundelde effect daarvan is duizelingwekkend. Kunstmatige superintelligentie komt eraan.

Gelukkig zijn er af en toe plekken van overzicht, zoals de Global Summit van de Singularity University, die eind augustus dit jaar in San Francisco plaatsvond. Een kijkje in de zeer nabije toekomst vanaf de toppen van de high tech mountains.

 

Belangrijkste trends

De roemruchte Singularity University, opgericht door Ray Kurzweil, wil van het Global Summit een jaarlijks terugkerend fenomeen maken. De Global Summit is een driedaags evenement met meer dan honderd sessies met experts. Tientallen artikelen – te vinden via de website van de Summit – corresponderen met het programma van deze drie congresdagen.

Ze beschrijven de belangrijkste trends van dit moment en laten ons een waaier zien van onder meer nanotechnologie, biotechnologie, 3D-printing, kunstmatige intelligentie, robotisering, augmented reality en deep space exploration. We pikten er vijf kerntrends uit.

 

Kunstmatige superintelligentie

De afgelopen jaren deden zich verschillende doorbraken voor op het vlak van kunstmatige intelligentie, zoals IBM’s Watson die de TV-quiz Jeopardy herhaaldelijk wist te winnen. Ook spraakgestuurde interfaces zoals Siri van Apple en Google Now en de vorderingen bij beeldherkenning vormen grote stappen voorwaarts in de opmars van de intelligente computer.

Voor de komende drie jaar verwachten experts dat zulke systemen met vlag en wimpel voor de Turing-test gaan slagen. Dat wil zeggen dat je, wanneer je ermee communiceert via spraak, chat of anderszins, niet meer in de gaten hebt dat je met een computer te doen hebt. Het onderscheid met de menselijke communicatie is dan weggevallen.

Zo worden aan de ene kant de machines ‘menselijker’. Aan de andere gaan mensen machine-achtige trekjes vertonen.

Lees het hele verhaal online of in ICT/Magazine van oktober.

X