Lesprogramma Rode Kruis: niet filmen na ongeluk maar helpen

Hulporganisatie het Rode Kruis heeft een lesmodule uitgebracht die scholieren moet aanzetten om bij een ongeluk niet te gaan filmen maar te gaan helpen. Het lesprogramma Hero of Humanity moet jongeren bewust maken dat filmen vaak ongepast en ongewenst is.

Via echte en gespeelde situaties moet het programma jongeren stimuleren om na te denken over hun eigen hulpbereidheid en de keuzes die ze maken. Hero of Humanity is een online lesmodule gemaakt voor studenten vanaf 16 jaar. Het programma duurt een lesuur en is gratis.

 

Gevecht

Twee mensen zijn met elkaar in gevecht. Je weet niet wat er aan de hand is en of je zelf gevaar loopt. Wat doe je? Ga je helpen, of niet?

Dit is een van de dilemma’s die studenten krijgen voorgeschoteld bij het lesprogramma Hero of Humanity. Soms ligt de keuze voor de hand. Bij andere dilemma’s is het een stuk lastiger. Het dilemmaspel wordt afgewisseld met portretten van Rode Kruis-vrijwilligers.

 

Reanimatie

In het lesprogramma zit ook het portret van evenementenhulpverlener Kevin. Tijdens een van zijn diensten werd hij opgeroepen om te assisteren bij een reanimatie. Eenmaal aangekomen zag hij diverse mensen het slachtoffer filmen. Ze versperden de weg en zaten de hulpverleners in de weg.

Helaas komen dit soort incidenten regelmatig voor. Met deze uitbreiding wil het Rode Kruis op mbo’s aandacht vragen voor het filmen van noodsituaties. Jongeren worden uitgedaagd om met elkaar in gesprek te gaan over de gevolgen van het filmen en het verspreiden van de beelden.

 

Sociale media

In oktober vorig jaar riep de hulporganisatie getuigen van van een ongeluk op hun mobiel in de zak te laten en te gaan helpen. De organisatie zette toen sociale media in om deze omstanders op te roepen te gaan helpen in plaats van te filmen.

Uit onderzoek bleek toen dat bijna 90 procent van de Nederlanders het niet acceptabel vindt dat omstanders gewonden filmen na een ongeluk. Tegelijkertijd zou één derde van de Nederlanders de filmers van ongevallen niet vragen om te stoppen.

Opvallend is dat 68% van de ondervraagden aangeeft dat er noodsituaties zijn waarin zij filmen door omstanders wèl nuttig vinden. Een deel geeft aan dat zij het nuttig vinden om te filmen omdat de beelden kunnen dienen als bewijsvoering, bijvoorbeeld bij een misdrijf of ruzie of wanneer direct ingrijpen te gevaarlijk is. Er zijn ook mensen die zeggen dat ze filmen geoorloofd vinden wanneer er al hulp verleend wordt en zij zelf niets kunnen betekenen.

 

Reflex

“Filmen van heftige situaties met een telefoon lijkt soms wel een soort reflex geworden. Je kunt de tijd die je gebruikt om te filmen ook inzetten om 112 te bellen en eerste hulp te verlenen, want juist dat is in die eerste minuten na een ongeluk van levensbelang”, zegt Nico Zuurmond, hoofd Nationale Hulp van het Rode Kruis. ,,Tegelijkertijd kan het filmen enorme impact hebben op degene die je op beeld zet. Dit is iets om rekening mee te houden.”

 

Hulpvaardig

Het Rode Kruis vindt het belangrijk dat mensen eerste hulp verlenen en hulpvaardig zijn. Al enkele jaren blijkt dat de hulpbereidheid onder Nederlanders beter kan. Zo bleek uit onderzoek van vorig jaar dat slechts de helft van de mensen zonder EHBO-kennis iemand zou willen helpen die bewusteloos is geraakt. Het leren van EHBO vaardigheden en het besef dat je vaak kunt helpen, is daarbij van groot belang.

 

Gerelateerde berichten...