LHV: zorgen om zorg bij Bredase praktijken Co-Med

spier

Er is een zorgelijke situatie ontstaan bij drie huisartsenpraktijken van aanbieder Co-Med in de Bredase wijk Haagsche Beemden. Een groot aantal patiënten krijgt daar niet of moeizaam de zorg die ze nodig hebben. Wie bijvoorbeeld niet digitaal vaardig genoeg is vist al snel achter het net. Huisartsenvereniging LHV wil dat deze situatie zo snel mogelijk verandert.

Verhalen van betrokken patiënten en huisartsen en meldingen bij de Inspectie voor Gezondheidszorg & Jeugd schetsen volgens de landelijke huisartsenvereniging een zorgelijk beeld van de situatie voor meer dan 10.000 patiënten in de Bredase wijk.

Er zijn in deze wijk verschillende partijen en organisatievormen in de huisartsenzorg actief. Onderling verschillen die veel in bijvoorbeeld de schaalgrootte en continuïteit van patiëntenzorg. Er zijn partijen die een effectieve vorm hebben. Huisartsen hebben daarbij de regie. Tegelijkertijd krijgen ze ondersteuning in bijvoorbeeld ICT, management en praktijkpand.

Continuïteit

De LHV ziet echter ook partijen van bijvoorbeeld Co-Med, die voor een andere invulling kiezen, met minder of geen vaste huisartsen, wisselende personeelsleden en beperkte bereikbaarheid en beschikbaarheid. LHV-bestuurslid en huisarts Hilly ter Veer waarschuwde bij het tv-programma EenVandaag eerder deze maand vooral voor deze laatste ontwikkeling. “Continuïteit is de ziel van de huisartsenzorg. Als er initiatieven zijn die daaraan tornen, dan zijn we daar faliekant op tegen. Continuïteit betekent het hebben van een of enkele vaste huisartsen en medewerkers, de mogelijkheid om een vaste arts-patiëntrelatie op te bouwen. Dat is zo belangrijk; uit onderzoek blijkt dat mensen daardoor langer leven, gezonder leven en minder zorg gebruiken. De huisartsenpraktijk moet daarnaast laagdrempelig toegankelijk blijven voor iedereen. Ook voor de grote groep patiënten met beperkte gezondheids- en digitale vaardigheden. Te veel leunen op digitalisering is dus niet wenselijk.”

Zorgverzekeraar

De LHV vindt dat de zorgverzekeraar in de regio verantwoordelijkheid en regie moet nemen om goede zorg voor patiënten te waarborgen. De verzekeraar heeft immers een zorgplicht. “Op andere plekken hebben we gezien dat met hulp van de zorgverzekeraar en vaak ook de gemeente lokale oplossingen kunnen worden gevonden.”

Lees ook:

Gerelateerde berichten...