Linux Debian-oprichter Ian Murdock (42) overleden

Ian Murdock, grondlegger van Linux Debian

De 42-jarige Ian Murdock, grondlegger van Linux Debian, is onverwacht overleden. Docker, het bedrijf waar hij sinds november werkte, maakte dat woensdagavond bekend. Waaraan hij is overleden is nog niet bekend.

Op verzoek van Murdock’s familie gaan alle condoleances naar Docker. De pers mag tijdens het rouwproces geen contact opnemen.

Docker geeft in haar mededeling geen doodsoorzaak. Ook de politie legde geen verklaring af.

Het laatste teken van leven was maandag, op de dag van zijn dood, te vinden op zijn Twitteraccount, hoewel er vermoedens zijn dat zijn account gehackt was. De laatste berichten op de microblogsite waren namelijk scherpe tweets over een incident met de politie.

Daaraan vooraf ging een bericht over zelfmoord. Het account is intussen offline gehaald.

Wie was Ian Murdock?

De gerenommeerde IT-specialist leidde van 1993 tot 1996 de ontwikkeling van een van de bekendste besturingssystemen van Linux, genaamd Debian. Hij was er zo mee vervlochten dat zelfs de voornaam van Murdock in de laatste drie letters van de naam ‘Debian’ is verwerkt.

Linux Debian wordt nog steeds gebruikt. De huidige Linux-Ubuntuversie gebruikt Debian als basis. Ook het gamesysteem SteamOS heeft Debian Linux als basis. Zelfs het ruimtestation ISS draait sinds 2013 op Debian. Het systeem stootte Windows XP van de troon.

Na de ontwikkeling en uitrol van Debian ging hij naar Sun,. Daar werkte hij mee aan OpenSolaris. Daarna werkte hij enige tijd voor Salesforce. Sinds november was bij Docker, dat zich toelegt op Linux in containers, aan de slag.

Gerelateerde berichten...